Головна Новини Надзвичайна подія Головним замовником замаху на міністра Лещенка був громадянин США

Головним замовником замаху на міністра Лещенка був громадянин США

Романа Лещенка хотіли вбити ще до того, як він став міністром аграрної політики. Причина замаху – майнові претензії. Про це розповів на брифінгу увечері 18 листопада міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Цензор.НЕТ».

Зі слів міністра, в серпні до департаменту стратегічних розслідувань надійшла інформація про те, що громадянка України шукає кілера для вбивства іншого громадянина України. Поліцейські володіли інформацію, що основний замовник вбивства – громадянин США, який мав до Романа Лещенка майнові претензії.

Роман Лещенко став головою Міністерства аграрної політики та продовольства у грудні 2020 року. До цього він обіймав посаду голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру. Монастирський зазначив, що вбивство готували у 2018 році, ще до того, як Лещенко почав працювати на державній службі.

«Особа, у якої намагалися відібрати майно – Роман Лещенко… це (замах на вбивство, – ред.) пов’язане з його діяльністю у 2018 році… Громадянин США мав виїхати, злочин мав бути скоєний після його від’їзду», – сказав Монастирський.

Відповідаючи на запитання про мотив замовлення, глава Національної поліції Ігор Клименко сказав: «По-перше, це гроші». Також віг повідомив, що в ході зустрічі замовників з потенційним кілером, яка пройшла напередодні, останній отримав завдаток за вбивство міністра у розмірі $20 тис.

Монастирський додав, що Лещенко дізнався про підготовку замаху на себе лише «за півгодини до брифінгу», коли правоохоронці затримали замовників злочину. Зараз громадянину США та його довіреній особі повідомлено про підозру у замаху на вбивство, завдання тяжких тілесних ушкоджень, викрадення людини та вимагання. Усіх затриманих поміщено до ізолятора тимчасового тримання. Найближчим часом їм оберуть запобіжний захід. Їм загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомили в прес-службі Мінагрополітики, Роман Лещенко був єдиним міністром, якого охороняло Управління державної охорони. Цю охорону надав йому президент, оскільки на адресу міністра неодноразово лунали погрози.

«Стосовно мене було дуже багато різних погроз і безпосередньо мені, членам моєї сім’ї і стосовно моїх дітей. Цей процес він ніби постійний», – розповів сам Лещенко на брифінгу.

Перегляди: 5