Головна Ринок України Експорт/імпорт Імпорт свинини з початку року суттєво знизився

Імпорт свинини з початку року суттєво знизився

Протягом травня імпорт свинини залишився на низькому рівні, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Асоціації «Свинарі України».

За попередніми даними митної статистики, у травні сукупні надходження свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней (УКТ ЗЕД 0203) склали 603,5 тонн на суму $1,7 млн. Це трохи більше ніж місяцем раніше, проте значно слабше за звичну імпортну активність у попередні роки.

В АСУ зазначили, що лише минулого травня, стимульований податковими пільгами, обсяг імпорту свинини був у десять разів більшим. А сукупний обсяг завезеної свинини за п’ять місяців більш ніж уп’ятеро поступається показнику аналогічного періоду 2022-го та у 2,5 рази менший порівняно з позаминулим роком: 4,2 тис. тонн проти 22,4 тис. тонн та 10,3 тис. тонн відповідно.

«Істотна волатильність цін закупівлі у травні, зокрема, їх підвищення у кінці місяця, дещо пожвавила активність імпортерів в останній тиждень місяця. Проте це не мало істотного впливу на ринкову ситуацію, враховуючи незначні об’єми зовнішніх надходжень. Основним стримуючим чинником і надалі залишаються підвищені ціни на європейському ринку свинини та, відповідно, на імпортні позиції відповідного походження. Так, середня ціна кілограма імпортованої у травні свинини склала $2,82 проти $2,4 у квітні та $1,88 у березні», – пояснили аналітики Асоціації «Свинарі України».

Перегляди: 4