Головна Інші ринки Какао дорожчає, тож шоколадками варто запастися наперед

Какао дорожчає, тож шоколадками варто запастися наперед

Світові ціни на какао-боби перевищили позначку $10 тис. за тонну, встановивши черговий рекорд, і це вже є велика системна проблема.

Так вважає президент Асоціації «Укркондпром» Олександр Балдинюк, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Фокус».

«Довгий час на какао-боби трималися низькі ціни, тому сфера не привертала увагу інвесторів. Вирощування какао-бобів, що локалізоване у трьох країнах Африки (Кот-дʼІвуар, Гана та Нігерія), скорочувалося протягом багатьох років: дерева старішали, площі не збільшували, врожаї зменшувалися. Останнім часом на це наклалися погодні умови, які були несприятливими для вирощування та збору врожаю, і світ зіткнувся з дефіцитом какао-бобів. Ціни поки що не зупиняються: якщо за минулий рік вони зросли на 50%, то за перші три місяці 2024 року — майже вдвічі. Для порівняння: у вересні 2022-го какао-боби можна було купити по $2,5 тис. за тонну, в грудні минулого року — по $4 тис. за тонну, а зараз вартість перевищила $9 тис.», – зауважив він.

Тож шанси на суттєве подорожчання шоколаду та цукерок дедалі вищі. При цьому пропозиції какао-бобів не вистачає, тобто і за таких цін є проблема з купівлею. І якщо минулого року дефіцит складав близько 100 тис. тонн, то наразі він вже складає 300-400 тисяч тонн.

Наразі дефіцит покривається за рахунок перехідних залишків, які зазвичай становили близько 35-40% світового врожаю, продовжує експерт. Ці залишки, що зберігаються на складах виробників та біржових складах, протягом трьох років поступово використовувались, і зараз вони впали до критично низької позначки. І цей дефіцит фізичної наявності какао-бобів, при одночасно непокритому попиті з боку виробників та переробників кондитерських компаній, викликав значне подорожчання.

Перегляди: 99