Головна Новини Ринок України «Кернел» цього року віддав перевагу соняшнику

«Кернел» цього року віддав перевагу соняшнику

Навесні агрохолдинг «Кернел» поміняв сівозміну, зменшивши площі під культурами, вирощування яких вимагає великих ресурсів.

Про це розповів генеральний директор компанії Євген Осипов, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на Forbes.ua

«Наприклад, кукурудза, площі під яку ми кардинально скоротили. Вона дає 9-10 тонн з 1 га – невигідно вирощувати продукт, у якого дорога логістика, при тому, що ми не впевнені в експорті», – зазначив керівник.

Він пояснив, що за нинішньої вартості логістики маржі на кукурудзі немає, тому вона з прибуткової культури перетворилася на проблемну. Натомість в «Кернелі» збільшили частку соняшнику.

«З 1 га збираємо близько 3 тонн урожаю. Відповідно, менше складів для зберігання, легше транспортувати. Потім ми переробляємо її в олію, і експортується вже близько 2 тонн з 1 га. І при цьому валютного виторгу отримуємо на 25–30% більше», – аргументував Осипов.

За його словами, компанія також збільшуємо частку рапсу і сої – культур із меншою врожайністю і більшою капіталомісткістю.

«Але треба розуміти, що є технології сівозміни, і ми не можемо тримати олійних культур більше, ніж 40–45%. Інакше це зіграє на короткому відрізку, але у довгостроковому плануванні значно зменшить ефективність», – зауважив гендиректор «Кернела».

Перегляди: 3