Головна Агрохімія Ключовий аспект інсектицидного захисту зернових

Ключовий аспект інсектицидного захисту зернових

Порушення сівозміни, відсутність обробітку ґрунту, недотримання технології вирощування, незбалансована система удобрення та недостатньо ефективний контроль бур’янів сприяють поширенню ґрунтових шкідників у посівах зернових культур. Щоб вони не нашкодили врожайності, фахівці компанії Ukravit радять контролювати їх системно. І розпочинати із захисту посівного матеріалу.

«Інсектицидне протруювання – перший і ключовий рівень, на якому в подальшому «надбудовуватимуться» інші обробки проти шкідників, – зазначає керівник департаменту агротехнологій компанії Олександр Мигловець. – Адже пропустивши цей етап, ми ризикуємо отримати пошкодження насіння, сходів та їх кореневої системи, внаслідок чого посіви будуть зрідженими, ослабленими через нездатність забезпечити повноцінний перебіг важливих продуційних процесів, а відтак – не зможуть сформувати необхідну вегетативну масу та кореневу систему й накопичити достатню кількість цукрів для успішної перезимівлі. Втрати, понесені на ранніх етапах вегетації, – безповоротні, і «виправити» ситуацію подальшими інсектицидним обробками буде вже неможливо. Тому нехтувати інсектицидним протруюванням у жодному разі не варто».

Для протруювання посівного матеріалу озимих зернових проти найпоширеніших видів шкідників Олександр рекомендує обрати інсектицидний препарат Екзор (тіаметоксам, 600 г/л). Його діюча речовина характеризується високою швидкістю поглинання та переміщення проростаючим насінням і молодими сходами рослин озимих зернових. Вона блокує нікотинові рецептори шкідника в постсинаптичній мембрані синапсу, які відповідають за розпізнавання молекул ацетилхоліну. У шкідника припиняється передача нервового імпульсу, протягом години порушується рухома активність, що не дозволяє йому продовжувати процес живлення, і він гине.

За рахунок високої розчинності діючої речовини Екзор забезпечує тривалий захист кореневої системи і вегетативної частини зернових від хлібної жужелиці, попелиць, цикадок, злакових мух, дротяників та інших шкідників. Протруйник не впливає на посівні якості насіння, що дозволяє проводити протруювання завчасно, а також відмінно комбінується з фунгіцидними препаратами та мікродобривами в одному робочому розчині. Це дозволяє не лише захистити культури від широкого спектра шкідників і хвороб на початку їх росту та розвитку, а й забезпечити їм необхідне стартове живлення.

Перегляди: 2