Головна Економіка і аграрна політика Колодзейчак фактично зірвав польсько-українські переговори  

Колодзейчак фактично зірвав польсько-українські переговори  

Безвідповідальна поведінка заступника міністра сільського господарства Міхала Колодзейчака фактично призвела до зриву переговорів профільних аграрних міністерств України та Польщі за участі профільних аграрних асоціацій.

Про це повідомив генеральний директор «Українського клубу аграрного бізнесу» Олег Хоменко, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на Latifundist.com.

«В один момент, десь орієнтовно на 3-й годині, здавалося б дійшли консенсусу і можливості задоволення всіх учасників перемовин, але заступник міністра Міхал Колодзейчак вибрав не ту «доріжку» і всі дискусії перевелись у відвертий популізм, який ми чуємо з етерів польських ЗМІ. Не професійна, некоректна та неетична поведінка Колодзейчака, призвели фактично до зриву всього переговорного процесу», — зазначив Хоменко.

Він наголосив, що «не побачив ніякого партнерства» під час цих перемовин.

«Це був жах. На жаль, я не побачив ніякого партнерства. Там не було економіки, це скоріше нагадувало мікс шовінізму, повчань. Навіть згадував Гадяцьку унію 1658 року. Насправді на початку все йшло добре, був конструктив, діалог. Міністри Сєкерський і Сольський добре виступили, далі пішли по секторальних речах від асоціацій, з нашого боку все з графіками і діаграмами. Польські колеги кивали, все розуміли, задавали резонні питання. Дійшли до моменту, що треба готувати спільну заяву. І тут Колодзейчак встав, почав кричати, що нічого не розуміє, «що ми скажемо людям, українці нас уже не вперше дурять, громадськість це просто так не проковтне». І щоб розуміли, оце така була полеміка», — зауважив гендиректор УКАБу.

В.о. голови правління Національної асоціації цукровиків України Яна Кавушевська в дописі на Facebook зазначила, що сторони були близькі до розв’язання проблеми блокади кордону.

«Розблокування кордону було дуже реальне. Дуже. В якийсь момент сторони вже почали обговорювати спільну заяву з цього питання. І якби не деструктивна позиція однієї людини — заступника міністра Міхала Колодзейчака, поведінка якого в цілому була, мʼяко кажучи, дивною, ситуація на польських кордонах могла сьогодні бути зовсім іншою. А польські фермери могли повернутись до своїх домівок і готуватись до Великодніх свят. Але сталось як сталось. Перемовини тривають. Будемо оптимістами», — зазначила Кавушевська.

Переговори тривали 27-28 березня у Варшаві. В них взяли участь Міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, заступник міністра агрополітики Маркіян Дмитрасевич, заступник міністра економіки Тарас Качка. З польської сторони у переговорах брали участь Міністр сільського господарства і розвитку села Польщі Чеслав Сєкерський, заступник міністра Міхал Колодзейчак, а також представники українських та польських аграрних асоціацій.

Перегляди: 117