Головна Новини Новини компаній Компанія «НІБУЛОН» збільшила озимий клин майже на 3 тис. гектарів

Компанія «НІБУЛОН» збільшила озимий клин майже на 3 тис. гектарів

Успішно завершивши сезон 2021 та встановивши нові рекорди у виробництві, компанія «НІБУЛОН» продовжує активно працювати над формуванням майбутнього врожаю. Цьогоріч культури озимого клину займають площу у понад 34,2 тис. га, це дещо більше порівняно з минулим роком (31,3 тис. га). У розрізі культур найбільша площа відведена пшениці – 27,6 тис. га, ріпаку – 4,7 тис. га та озимому ячменю – 1,9 тис. га, повідомили в компанії.

«Попри деякі складнощі восени, зокрема двотижневе відтермінування посівів через пізні терміни збирання та затримку появи сходів і проходження фенологічних фаз посівів через осінню посуху на заході країни, на сьогодні озимі знаходяться в доброму стані та за умови гарної перезимівлі в лютому дадуть підстави очікувати на високий результат», – зазначили в «НІБУЛОНі».

Компанія обробляє землі у 10 областях України: не лише на півночі, де погодні умови зазвичай сприяють формуванню високої врожайності, а й у південних та східних регіонах з переважно посушливими погодними умовами. Тому значна увага приділена диференціації розміщення посівів. Так, зазвичай ризик вимерзання через надходження холодних повітряних мас зі сходу більший в східній частині країни, тому посівів озимого ріпаку там немає, а через відсутність суттєвих обсягів вирощування кукурудзи частка зернових в структурі озимих вища в південній частині країни.

Цього сезону для усіх аграріїв найголовнішим питанням стало забезпечення виробництва засобами захисту рослин та добривами. В осінню кампанію усі матеріально-технічні цінності були оперативно закуплені та використані за призначенням у оптимальні строки посіву озимих культур для кожного регіону України.

«Під озимі компанія застосувала складні добрива сербського виробництва. Серед сортів озимих зернових культур в посівах традиційно переважають сорти вітчизняної селекції – Одеського селекційно-генетичного інституту, Інституту зрошувального землеробства НААН України, ПССДП «Бор». Розширено спектр сортів іноземної селекції – введено сорти «Аспект», «Артист», «Туранум». Щодо сорто-гібридного складу ріпака озимого у зоні ризикованого землеробства ми традиційно використовуємо сортове насіння власного виробництва – «Габріелла» угорської селекції. На заході країни склад більш різноманітний – тут присутні гібриди провідних світових виробників Syngenta, Corteva, Bayer», – розповів заступник генерального директора з сільськогосподарського виробництва компанії Костянтин Хмельницький.

Стратегія подальшої роботи з закупівлі добрив, засобів захисту і регуляторів росту рослин як для озимої групи культур, так і для ярої, ґрунтуватиметься на порційному та оперативному забезпеченні виробничих філій відповідно до погодних умов, які складуться у кожному з регіонів країни.

Уже сьогодні «НІБУЛОН» активно готується до проведення комплексу весняно-польових робіт, початок яких незабаром.

Перегляди: 3