Головна Агрохімія Контроль на всіх стадіях, або як обрати рішення проти кліщів?

Контроль на всіх стадіях, або як обрати рішення проти кліщів?

Гідротермічні особливості поточного періоду створюють сприятливі умови для розвитку та поширення в посівах і насадженнях культурних рослин різних видів кліщів. Тому фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK закликають не ігнорувати цю проблему і докласти максимум зусиль для її своєчасного та повноцінного вирішення.

«Кліщі – одні з небезпечних шкідників, що заселяють посіви та багаторічні насадження, – зазначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. – Механізм шкодочинності кліщів простий – вони проколюють листову поверхню рослин та живляться клітинним соком. А от наслідки для культур можуть бути фатальними: ці пошкодження призводять до посилення транспірації, відповідно, до порушення водного балансу, а також погіршення обмінних і фотосинтетичних процесів у рослинах. Внаслідок цього листки вкриваються знебарвленими плямами, які згодом зливаються, скручуються та опадають. А внаслідок опадання листя плоди формуються недорозвиненими, з невідповідним товарним виглядом і зниженими якісними показниками, що згодом виливається у значні недобори врожайності. Так, на сої вони можуть становити від 60% до понад 80%, на плодових насадженнях – до 45%, на винограді – до 60%, на овочевій групі – до 60%, залежно від культури. Тому щоб захистити посіви та насадження від потенційних втрат, необхідно регулярно проводити їх візуальний огляд та, за потреби, застосовувати високоефективні акарициди». 

Зважаючи на кількість поколінь, які кліщі здатні утворити за сприятливих умов впродовж сезону, Олександр рекомендує обирати препарати, здатні контролювати цих шкідників на всіх стадіях їх розвитку. Тому віддати перевагу він радить інноваційній розробці від фахівців UKRAVIT SCIENCE PARK – інсекто-акарициду Ескаліп (абамектин, 30 г/л + спіродиклофен, 200 г/л). Абамектин у його складі – контактна діюча речовина з чітко вираженими трансламінарними властивостями. Вона стимулює вивільнення гамма-аміномасляної кислоти, яка виступає інгібітором передачі нервових імпульсів, в результаті чого у шкідників відбувається параліч, вони припиняють живлення і через декілька діб гинуть. А спіродиклофен – контактна діюча речовина, що блокує ацетил-КоА карбоксилазу – ключовий фермент синтезу жирних кислот. Спіродиклофен є високотоксичним для яєць, личинок і німф кліщів, а також впливає на дорослих самок, порушуючи їх фертильність; крім того, він ефективний проти сисних шкідників (листоблішок, попелиць, трипсів).

Ескаліп високоефективно контролює різні види рослиноїдних кліщів, а також окремих сисних і мінуючих шкідників на польових культурах і плодово-ягідних насадженнях. А за рахунок оптимального поєднання діючих речовин він забезпечує високу ефективність навіть проти кліщів, що набули резистентності до поширених акарацидів.

Препарат забезпечує одночасно швидкий «нокаут-ефект» і тривалий період захисної дії. Крім того, він додатково володіє трансламінарною дією, що дозволяє знищувати кліщів на нижньому боці листків, де вони зазвичай найбільше локалізуються.

Значною перевагою в умовах спекотного літа агросезону – 2022 є те, що ефективність дії цього інсекто-акарициду мінімально залежить від погодних умов – підвищених температур повітря та сонячного випромінювання. При цьому він має тривалу фотостабільність і здатен швидко проникати крізь воскові нальоти, які рослини формують за несприятливих погодних умов.

Перегляди: 2