Головна Агрохімія Контролюємо шкідливих мишоподібних гризунів

Контролюємо шкідливих мишоподібних гризунів

Погодні умови, що в осінній період склалися по всій Україні, та дефіцит кормової бази сприяють розселенню мишоподібних гризунів. Наразі в різних ґрунтово-кліматичних зонах в посівах озимих зернових культур і ріпака відзначають від поодиноких нір до 1-3 колоній мишоподібних гризунів на гектарі. В багаторічних травах, угіддях, лісосмугах, неорних землях в різних областях нараховують 1-4, максимально — 5-6 нір, а в Рівненській області — до 9 жилих колоній на гектарі. У Степу механічно не оброблені площі після збору кукурудзи, соняшника, зернових колосових культур в кількості 2 курганчика на гектар заселяє курганчикова миша. І, як відзначають фахівці UKRAVIT SCIENCE PARK, така ситуація створює значну загрозу пошкодження культур, яка зберігатиметься й надалі.

«Осінній період характеризується скороченням та зникненням кормової бази для шкідливих мишоподібних гризунів, тож у пошуках їжі вони мігрують, заселяючи посіви озимих зернових культур, ріпака, багаторічні трави та насадження, — розповідає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. — Поширеності гризунів мимовільно сприяють й самі аграрії: йдеться про нульовий або мінімальний обробіток ґрунту, відсутність зяблевої оранки, несвоєчасне прибирання пожнивних решток, неякісне, із втратами, збирання врожаю, порушення сівозміни. В комплексі ці фактори створюють передумови для втрати суттєвої частки майбутньої врожайності. Крім того, гризуни, як відомо, є переносниками великої кількості хвороб, що є небезпечним для людини. Тому в осінній період необхідно обов’язково вжити відповідних заходів щодо контролю їх чисельності».

Для боротьби зі шкідливими мишоподібними гризунами* в посівах озимих культур, багаторічних травах і насадженнях, а також у місцях зберігання Олександр рекомендує ретельно моніторити ситуацію і при перевищенні рівня ЕПШ застосувати родентицид для приготування отруйних принад Бродівіт (бродіфакум, 0,25%). Його діюча речовина володіє кишковою дією та є антикоагулянтом другого покоління, механізм дії якого полягає в порушенні утворення вітаміну К1, необхідного для продукування білків протромбінового комплексу. Відповідно, після вживання у гризунів порушується згортання крові, що призводить до підвищеної схильності до кровотеч і подальшої загибелі. А за рахунок новітніх допоміжних речовин і сучасної препаративної форми препарат відмінно утримується на зерні, забезпечуючи високу ефективність.

Бродівіт гарантовано знищує всі види мишоподібних гризунів. При цьому він не токсичний для корисних мікроорганізмів, не накопичується в об’єктах навколишнього природного середовища і, відповідно, є безпечним для довкілля. Суттєвою перевагою родентициду є надзвичайно простий спосіб приготування отруйної принади — із можливістю використання протруювальних машин. Важливо, що при приготуванні принади не утворюється пил, що забезпечує безпечні умови праці.

Вибір на користь Бродівіт, відзначає Олександр, — не лише надійне та ефективне, а й однозначно економічно вигідне рішення: одна упаковка препарату розрахована на захист посівів площею понад 30 га. Тож його застосування в осінній період допомагає не лише повністю позбутися шкідливих мишоподібних гризунів та зберегти майбутній врожай, а й заощадити кошти і запобігти фінансовим збиткам.

* окрім видів, що охороняються законом

Перегляди: 0