Головна Тваринництво Молоковиробництво Кризові явища в молочній галузі наростають

Кризові явища в молочній галузі наростають

Кризові явища в молочній галузі України посилились, що зумовлено значним підвищенням закупівельних цін на молоко-сировину, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Спілку молочних підприємств України.

«Стрімке зростання ціни молоко-сировини – на  18% за три останні місяці – аналітикам складно пояснити відповідним підвищенням собівартості виробництва молока, адже восени 2023 року рентабельність такої діяльності суттєво зросла. Тому, основна причина криється в наявному дефіциті сировини і, як наслідок, ажіотажному попиті, який створює начебто «безмежні» можливості для заробітку виробникам молока «у моменті», – зазначили в СМПУ.  

В спілці наголосили, що наявний рівень ціни сировини вже призводить до того, що діяльність переробних підприємств стає економічно невигідною та практично перекриває можливості експорту. Сподіватися, що відповідне необґрунтоване підвищення рівня ціни буде профінансоване з кишень споживачів, неправильно як мінімум із соціального боку.

В СМПУ нагадали, що «безмежними» заробітки на дефіциті будуть рівно до того моменту, коли закриття частини переробних підприємств через штучно створений бум призведе до профіциту молока, яке нікуди буде подіти. Тоді буде незворотній «відскок» ціни, і про кризу говоритимуть вже не тільки переробники.

Перегляди: 48