Головна Новини Ринок України Культиватори TopDown — дійсно ефективний обробіток ґрунту

Культиватори TopDown — дійсно ефективний обробіток ґрунту

Обробіток ґрунту завжди був наріжним каменем для всіх землеробів. Є багато прихильників інтенсивного його обробітку, але все більше аграріїв віддають перевагу мінімальному, а то й і нульовому його обробітку. Але, як завжди, золота середина — десь посередині: максимально ефективним обробіток ґрунту буде лише за мінімального впливу на нього. Як цього досягти та, найголовніше, які знаряддя слід використати?

Диско-лапові культиватори TopDown компанії Väderstad мінімізують кількість проходів техніки полем під час його обробітку. Адже конструктивне та технологічне виконання машини, її модульність дають змогу один і той самий агрегат використовувати для післяжнивного, основного, передпосівного та, навіть, глибокого обробітку ґрунту.

TopDown — багатофункціональний культиватор, який поєднує чотири робочих зони. Диски, розташовані з інтервалами 12,5 см, та закріплені на індивідуальних стійках із гумовими амортизаторами, забезпечують попереднє подрібнення стебел та соломи, перемішуючи їх у верхньому шарі. Потім лапи, з інтервалом між проходами 27 см, розпушують і ретельно перемішують ґрунт та пожнивні рештки на глибину до 30 см. На завершальному етапі вирівнювальні диски і коток якісно вирівнюють та прикочують поверхню ґрунту, що дає змогу лише після одного проходу агрегату проводити висів сільськогосподарських культур.

Крім того, слід відмітити також і позитивний економічний ефект від використання цих машин. Вітчизняними практиками доведено, що залучення комбінованих диско-лапових культиваторів TopDown компанії Väderstad для виконання основного та передпосівного обробітків ґрунту дає змогу, як мінімум на 30%, скоротити витрати палива під час обробітку ґрунту. Адже немає потреби в оранці й проведенні передпосівного обробітку ґрунту: за підготовки полів після збирання ранніх зернових — лущення – TopDown – висів; після пізніх зернових — TopDown–висів.

Перегляди: 1