Головна Зберігання «Купити досвід» та інші тренди елеваторної автоматизації сьогодні

«Купити досвід» та інші тренди елеваторної автоматизації сьогодні

КМЗ

Якщо раніше без автоматизації просто не уявляв себе великий чи середній елеватор, то зараз навіть і фермери розглядають цю опцію скоріше як обов’язкову, ніж ту, що «на потім» і «трохи згодом». Спеціалісти одностайні: сьогодні автоматизація при будівництві фермерських зерносховищ – з-поміж обов’язкових опцій для такого об’єкту.

«Дійсно, сьогодні автоматизація – прерогатива не лише великих елеваторів, фермери так само бачать її доцільність, – підтверджує Олексій Ломакін, керівник департаменту автоматизації та електрифікації KMZ Industries. – Свідчення цьому – й наші замовлення: лише за три місяці наш завод уклав контракти на автоматизацію більш ніж 30 об’єктів по Україні, 20 із яких – це саме фермерські зерносушильні комплекси».

Що бажають отримати елеватори в царині автоматизації, і як на це реагує ринок?

lomakyn
Олексій Ломакін, керівник департаменту автоматизації та електрифікації KMZ Industries

Тренд №1. Елеватор у віртуальному просторі

«Елеватор у комп’ютері» – прозорий, зрозумілий, керований, без дороговартісних надбудов – ще зовсім нещодавно це виглядало як фантастика, сьогодні ж успішно впроваджується на багатьох зерносховищах України.

«Ми, наприклад, розробили власну віртуальну програму, – розповідає Олексій Ломакін. – «Насичуємо» її реальним «залізом», конектимо з реальними ділянками виробничого ланцюга на елеваторі. За допомогою такої програми з єдиного центру управління наші користувачі на зерносховищах запускають/зупиняють будь-яке обладнання, управляють технологічними процесами, за необхідності – з’ясовують причини пошкоджень, аби отримувати оперативний сервіс, та багато-багато іншого».

Тренд №2. Контроль і захищеність – у пріоритеті

Питання контролю об’єкта – друге за актуальністю після його керованості. Звісно, це розміщення віртуального елеватора у хмарі для перегляду процесів на об’єкті в реальному часі  – з можливість доступу керівника з будь-якої точки світу, де є інтернет.

«Телеграм-боти, рухомі картинки, 3D-зображення зерносховища в гаджеті власника – теж серед обов’язкових складових цього процесу», – додає Олексій Ломакін.

При цьому фахівці наголошують на потребі максимальної захищеності віртуального об’єкту: адже елеватори стають все більш привабливими для хакерських атак.

Тренд №3. Експлуатанти елеватора молодшають, і «картинка» має відповідати їх баченню

Молоде покоління, яке приходить працювати на елеватор, складно сприймає довжелезні заплутані інструкції й віддає перевагу спрощенню й структуризації. Водночас такі користувачі миттєво сприймають інтерфейс і навіть самостійно можуть опанувати управління програмою, якщо усе виконано у зрозумілому користувацькому дизайні – до нього вони звикли у програмах, якими послуговуються в повсякденному житті.

«Сприйняття користувача стало більш живим, – акцентує Олексій Ломакін. – Яскрава картинка із асоціативними сигнальними кольорами, відхід від суворого промислового дизайну, максимальна візуалізація процесу і навіть запит «зробіть усе цікавим» – серед обов’язкових у нашій галузі. Тому і постійний зворотний зв’язок із користувачами, тестування їхнього сприйняття та регулярне опитування щодо інформативності інтерфейсу – теж серед наших постійних розробницьких практик».

Тренд №4. Замовники хочуть купувати не лише обладнання, а й досвід

Проблема нестачі кваліфікованих кадрів для елеваторів, тих же операторів зерносушарок, на жаль, все ще на порядку денному. Тож елеватори хочуть купити не лише обладнання, а й досвід його експлуатації. Бо, як стверджують фахівці, окрім точних показників автоматики й інструкцій тут також присутнє інтуїтивне розуміння процесу, яке в першу чергу будується саме на досвіді. «Купити досвід» – звучить привабливо і дещо незвично, проте вже зараз успішно реалізується на практиці.

«Ми «зашиваємо» досвід у «залізо», – пояснює Олексій Ломакін. – На основі тривалої практики роботи нашого обладнання на елеваторах по всій Україні формуємо базу даних у нашому персональному хмарному сховищі. А далі розробляємо алгоритми, прописуємо їх у ПЗ, «навчаємо» наші сушарки. Тож саме машина, а не оператор, з огляду на певні фізичні параметри видає чітку вказівку – як, наприклад, усунути конкретну проблему з обладнанням у разі її настання чи вирішити ту чи іншу виробничу ситуацію».

Але і це не межа можливостей сучасного «розумного» обладнання, стверджують спеціалісти. Що далі?

«Наступний наш крок – система повністю інтелектуального управління, і вона теж уже у нас в розробці», – окреслює перспективи найближчого майбутнього елеваторної автоматизації Олексій Ломакін.

Успішна автоматизація: що врахувати?

Ще одна гарна новина: автоматизація елеватора не має сезонності, тож впроваджувати її можна прямо зараз – у будь-який зручний для вас час.

«До того ж, ми, автоматизатори, вміємо бути, так би мовити, невидимими для елеватора, – додає Олексій Ломакін. – Наші задачі не потребують зупинки об’єкта і мінімально впливають на його роботу в період впровадження. Для власників уже діючих елеваторів, де навіть незначна зупинка критична (як, наприклад, у портових терміналах), — це досить вагомий аргумент».

А ось кілька порад щодо ефективної автоматизації від користувачів, які вже реалізували цю задачу на своєму зерносховищі.

  1. Прописуйте кожну деталь. Чим більше подробиць у ТЗ на автоматизацію — тим легше впровадження й ефективніша реалізація.
  2. Залучайте до обговорення проєкту співробітників. Як інженерів, так і рядових операторів. Вони добре знають процеси і вкажуть на проблемні місця.
  3. Радьтеся з автоматизаторами. Їх неупереджений погляд допоможе звернути увагу на рутинні моменти, які за звичкою сприймаються як належне, проте можуть бути значно вдосконалені.
  4. Тестуйте. Навіть найкращим чином реалізований проєкт автоматизації у процесі тестування потребуватиме певних доопрацювань й доведення до досконалості. Це нормально.
  5. Доносьте необхідність автоматизації до персоналу. Люди по природі своїй не люблять змін і часто опираються їм, навіть коли ті йдуть їм на користь. Потрібна комунікація. Зрештою ваші співробітники пишатимуться тим, що працюють на автоматизованому елеваторі й можуть керувати величезним комплексом з однієї точки за допомогою сучасного ПЗ і зручної візуалізації процесів на екрані.
  6. Уважно ставтеся до вибору підрядника. Цікавтеся, чи має він досвід автоматизації саме елеватора й чи розбирається в процесах на ньому. Адже автоматизація — це в першу чергу про технологічний процес.

І наостанок. Технології у сфері IТ розвиваються із блискавичною швидкістю, тож не дивно, що і власники елеваторів бажають вповні користуватися саме сучасними їх перевагами. А значить, автоматизація актуальна не лише для зерносховищ, які будуються, а й для тих, хто працює з мінімальною автоматизацією, або ж там, де автоматизація морально чи фізично застаріла.

«Коли давно встановлена автоматизація не підтримується, як тільки бачите, що зникла зручність користування, а спеціалісти по багатьох процесах повертаються до ручного запуску – це і є той самий момент, коли варто повністю замінити її на нову і тим самим забезпечити точність, відстежуваність, керованість і безпеку всіх процесів на зерносховищі», – резюмує Олексій Ломакін.

obshhaya-varyant
Перегляди: 1