Головна Рослинництво Зернові Китайський партнер 2021 року не викупив жодного кілограма зерна у ДПЗКУ

Китайський партнер 2021 року не викупив жодного кілограма зерна у ДПЗКУ

Цього року ДПЗКУ не поставила жодного кілограма зерна «Китайській корпорації машинної промисловості та генеральних підрядів» (China National Complete Engineering Corp, CCEC), яка є стороною договору, за яким українська держкорпорація у 2012 році отримала $1,5 млн. кредиту, повідомляє «ПроАгро Груп».

«Ми пропонуємо їм кожну корабельну партію. Їм було зроблено більше 100 пропозицій. За 2021 рік – це 4,9 млн. тонн зерна. Вони жодного кілограму не викупили» – розповів  в.о. голови правління АТ «ДПЗКУ» Василь Коваленко в інтерв’ю інтернет-виданню «Бізнес-Цензор».  

Він нагадав, що умови кредиту передбачали, що ДПЗКУ протягом 15 років буде продавати ССЕС близько 6 млн. тонн, розраховуючись ним по кредиту.

«Китай загалом не те, що у ДПЗКУ, в Україні сумарно не закуповує 5,2 млн. тонн зерна по року. У нашого контрагента ССЕС немає такої квоти на постачання українського зерна до Китаю», – зазначив очільник корпорації.

Разом з тим виплати по тілу кредиту разом з відсотками складають по $96 млн. два рази на рік. Наступна виплата – 21 січня, й ДПЗКУ немає грошей, аби її здійснити. Наразі корпорація веде переговори з Мінфіном, з Мінекономіки, з держбанками у пошуках рішення.

«Ми розглядаємо різні варіанти. Власних сил недостатньо. Навіть якщо продати корпорацію, це не вирішить проблеми кредиту та липневу виплату 2022 року. І таких виплат ще на 5 років розписано. Тут треба глобальний державний підхід», – зауважив Василь Коваленко.

Як повідомлялося раніше, міжвідомча робоча група Кабміну має зібратися для затвердження плану реструктуризації кредиту ДПЗКУ. Щоб погасити борг корпорації, її можуть поділити на три окремих проєкти.

Перегляди: 4