Головна Війна проти України Лише на 60 днів – росія згодна продовжити «зернову угоду»

Лише на 60 днів – росія згодна продовжити «зернову угоду»

Делегація рф погоджується продовжити «зернову угоду» з 18 березня, але лише на 60 днів. При цьому росія вимагає зняти санкційні обмеження на експорт її продукції і добрив.

Київ зазначив, що пропозиція рф суперечить угоді, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на DW.  

Про згоду росії продовжити Чорноморську зернову оголосив заступник глави міністерства закордонних справ рф Сергій Вершинін після переговорів з Організацією Об’єднаних Націй (ООН) у понеділок, 13 березня.

«російська сторона (…) не заперечує проти чергового подовження “чорноморської ініціативи” після закінчення другого терміну 18 березня, але лише на 60 днів», – заявив він.

Подальша позиція рф, за його Вершиніна, визначатиметься залежно від «прогресу» для нормалізації російського сільгоспекспорту, включаючи банківські платежі, транспортну логістику, страхування, «розморожування» фінансової діяльності та постачання аміаку трубопроводом «Тольятті-Одеса».

«Заявлені Вашингтоном, Брюсселем та Лондоном санкційні винятки для продовольства та добрив насправді не працюють. Якщо комерційне вивезення української продукції здійснюється стійкими темпами, приносячи чималий прибуток Києву, то на шляху російських сільгоспекспортерів, як і раніше, зберігаються бар’єри», – поскаржився представник рф.

Своєю чергою, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков зазначив, що позиція Росії суперечить підписаному раніше документу, адже угода передбачає щонайменше 120 днів продовження.

«Чекаємо на офіційну позицію Туреччини та ООН як гарантів ініціативи», – написав він у Twitter.

Перегляди: 5