Головна Тваринництво Молоковиробництво Молока на переробку надходить менше, закупівля дорожчає

Молока на переробку надходить менше, закупівля дорожчає

За результатами перших 9 місяців року молочні господарства збільшили надходження молока на переробку на 10%, але відбулося це за рахунок зростання у першому півріччі. Результати ж III кварталу вказують на негативні зміни в обсягах поставок і, відповідно, в закупівельних цінах. І це не може не тривожити переробні підприємства, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Спілку молочних підприємств України.

Левову частку надходжень сировини (приблизно 88%) складає молоко, вироблене в сільськогосподарських підприємствах, тому саме зміни в обсягах його надходження найбільш цікаві переробникам.

«Порівнюючи дані попереднього року з цьогорічними, можна стверджувати, що попри загрози та втрати воєнного часу цього року сільськогосподарські підприємства у першому півріччі збільшили обсяги поставок – у  I кварталі на 11%, у II – на 19%. Щоправда, варто памʼятати, що це порівняння з першими місяцями повномасштабної війни, тому ці цифри свідчать скоріше про відновлення, а не про ріст. А от у III кварталі переробка отримала від підприємств навіть менше молока, ніж у відповідному кварталі торік. І це зразу ж відобразилося на середній закупівельній ціні – вона зросла майже на 13%» – наголосили експерти СМПУ.

Перегляди: 24