Головна Тваринництво Молоковиробництво Молоко й молокопродукти можуть невдовзі здорожчати

Молоко й молокопродукти можуть невдовзі здорожчати

Сильна посуха протягом останніх двох місяців спричинила суттєве просідання надоїв у промислових підприємств. Через це станом на початок поточного місяця ціна сирого молока вже зросла на 4,5%, порівняно з серпнем. Тобто в найближчі місяці готовий продукт здорожчає на 5-10% залежно від категорії: молоко питне, кефір – приблизно на 5%; сметана, масло – на 10-12%. 

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» розповіла керівник проєктів Асоціації виробників молока Олена Жупінас, передає «ПроАгро Груп».

Вона зазначила, що на вартість молока вплине і ріст цін на енергоносії. Однак стримуючим фактором може стати імпорт польських молочних продуктів. Окрім того, значний вплив на ціноутворення має купівельна спроможність. Сьогодні спостерігаються позитивні тенденції: із початку року споживання молока в Україні зросло на 12%, порівняно із 2022-им роком.

При цьому експерт зауважила, що одним із ключових факторів формування ціни на готову молочну продукцію є націнка торгівельних мереж. Саме торгівля заробляє на молочних продуктах найбільше. Адже рентабельність як виробництва, так і переробки молока є досить низькою. В той час, як націнка на готову молочну продукцію становить 10-30% залежно від категорії. 

Перегляди: 2