Головна Тваринництво Молоковиробництво Молокопереробні підприємства все більше працюють на склад

Молокопереробні підприємства все більше працюють на склад

На ринку молочної сировини склалась патова ситуація. У травні-2024 середня ціна молоко-сировини гатунку екстра продовжила своє зниження, яке розпочалося на початку року, наблизившись до 14 грн./кг, однак це лише на 8% нижче пікових її значень, зафіксованих наприкінці 2023 року,  і не відповідає поточній ситуації, яка склалась на внутрішньому та зовнішніх ринках молокопродуктів.

Про це розповів керівник експертно-аналітичної служби Спілки молочних підприємств України Леонід Тулуш, повідомляє «ПроАгро Груп».

Наслідком такої невідповідності, за його словами, є збільшення обсягів молочної продукції на складах молокопереробних підприємств, що призводить до заморожування їх оборотного капіталу та погіршення фінансового стану.

Цінова ситуація на світових ринках молокопродуктів (зокрема, в частині milk commodities) у ІІ півріччі 2023 року – І кварталі 2024 року була несприятливою, що не дозволяло вітчизняним молокопереробним підприємствам отримувати більш-менш значні прибутки від експорту молокопродуктів.

«Таким чином, заробляти на експорті вітчизняним молокопереробним підприємствам з літа 2023 року вже не вдається – як це було, наприклад, у  ІІ півріччі 2022 року – І півріччі 2023 року, коли експортні операції приносили значно вищі прибутки, ніж продажі всередині країни», – зазначив Леонід Тулуш.

В СМПУ підкреслюють, що поточний високий рівень ціни на сире молоко – на тлі цінової ситуації на світових ринках молокопродуктів та наявної платоспроможності та кількості населення України – не дозволяє молокопереробним підприємствам належним чином функціонувати та змушує їх збільшувати обсяги зберігання продукції на складах у сподіванні на покращення цінової кон’юнктури у перспективі.

Перегляди: 274