Головна Агрометеорологія На Дніпропетровщині озимі перебувають переважно у доброму стані

На Дніпропетровщині озимі перебувають переважно у доброму стані

Перша декада лютого на Дніпропетровщині характеризувалась відносно теплою погодою, опадами у вигляді мокрого снігу та дощу і туманами. Максимальна температура повітря підвищувалась до 3°С, мінімальна температура знижувалась до -6,1°С, середня становила – 0,8°С.  Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію ГУ Держпродспоживслужбі у Дніпропетровській області.

Сума опадів за декаду склала 15 мм або 100% норми. На кінець декади снігового покриву на сільськогосподарських угіддях не було. Промерзання ґрунту становило 27 см, відтавання – 9 см. Під час найбільшого похолодання мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) знижувалась до -4°С і була незагрозливою для рослин озимих культур. Агрометеорологічні умови для перезимівлі озимих культур були задовільні. Розрахункова критична температура вимерзання у фазі кущення становила -14,9°С.

Запаси продуктивної вологи під посівами озимих зернових культур у метровому шарі ґрунту залежно від попередника становили 137 – 153 мм, що складає 96 – 108% норми.

За даними відрощування монолітів озимих зернових культур виявлено, що загибель рослин озимої пшениці у середньому становить 2%, максимально – 4%; загибель рослин озимого ячменю у середньому складає 3%, максимально – 6%. Також візуально виявлений незначний відсоток пошкоджених рослин, які відновляться під час весняної вегетації. Озимі перебувають переважно у фазі кущення у доброму та задовільному стані.

Перегляди: 3