Головна Війна проти України На Донеччині залишилось лише шість працюючих елеваторів

На Донеччині залишилось лише шість працюючих елеваторів

На неокупованій території Донеччини залишилось лише шість працюючих елеваторів. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Донецької ОДА.

«До цієї зими в області було 37 діючих елеваторів, у тому числі три державних і 34 приватних. Після початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну на тимчасово окупованій території опинилось 12. Із тих підприємств, що були на неокупованій території наразі працює лише шість, у тому числі два державних елеватора», – розповіла заступник директора департаменту – начальник управління земельних відносин та цифрової трансформації Олена Рибакова.

За її словами, складські потужності цих об`єктів дозволяють забезпечити зберігання понад одного мільйона тон врожаю зерна. Враховуючи, що в цьому році на неокупованій території очікується врожай близько 1,1 млн. тонн, а залишки минулорічного  складають близько 40 тис. тонн, існуючих складських потужностей має вистачити на зберігання врожаю. Але все буде залежати від безпекової ситуації.

«Ми взаємодіємо з елеваторами в сусідніх областях щодо зберігання врожаю наших аграріїв. Також є домовленості щодо зберігання на державних елеваторах області. Аграрії області вимушені нести додаткові витрати на транспортування у сусідні регіони. Приватні елеватори зараз або не здійснюють закупівлю зерна, або закупають його по низькій ціні. І вартість зберігання там досить висока», – зазначила Олена Рибакова.

Водночас в облдержадміністрації зауважили, що через низькі закупівельні ціни на зерно на Донеччині і високі тарифи на перевезення до інших областей більшість сільгосппідприємств наразі не здійснюють продаж зерна, очікуючи більш сприятливих умов.

Перегляди: 4