Головна Аквакультура На Херсонщині науковці взялися вирощувати тропічних креветок

На Херсонщині науковці взялися вирощувати тропічних креветок

На кафедрі водних біоресурсів та аквакультури Херсонського державного аграрно-економічного університету розпочали експеримент з вирощування креветок Розенберга, які мешкають у гирлах тропічних й субтропічних річок, у штучному середовищі херсонських ставків.

Як повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Голос України», на вибір саме креветок Ротенберга вплинуло те, що, на відміну від чорноморських, їх розмір може сягати 25 сантиметрів, і за них ресторани готові платити по тисячі гривень за кілограм. До того ж ці ракоподібні дуже невибаглива у їжі — їм чудово підходить планктон і зоопланктон, водна рослинність, якої у невеличких ставках Херсонщині безліч.

«Цю креветку вирощують вже не перший рік у різних містах України у басейнах з різним успіхом. Але продуктивність подібних аматорських мініферм невелика, й прибутковість сумнівна. Наше завдання — відпрацювати технологію промислового вирощування екзотичної креветки з високим рівнем рентабельності, яка забезпечувала б гарантований прибуток», — пояснив завідувач кафедри водних біоресурсів ХДАЕУ, кандидат біологічних наук Павло Кутіщев.

Минулого літа у ставок Херсонського рибовідтворювального заводу вузівські дослідники висадили «десант» з шести тисяч личинок креветки Розенберга, які за два з половиною місяці виросли до 10-12 сантиметрів. Відтак, перший етап експерименту можна вважати успішним.

Надалі в університетській лабораторії створюватимуть умови для розмноження тропічної креветки в морській воді з подальшим їх вирощуванням до товарної маси. Науковці впевненні, що новітні технології зацікавлять не тільки підприємців, котрі бажають створювати свої креветкові ферми та заробляти на цьому, але й студентів, які планують працювати в аквакультурній сфері.

Перегляди: 1