На переробку наразі надходить лише 50% виробленого молока, а виробництво молочних продуктів у 2022 році скоротилося на 22%. Про це повідомив голова Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський, передає «ПроАгро Груп».
За його твердженням, менше молокопереробних підприємств офіційно показували свою діяльність.
«10 компаній переробляють понад половину обсягів молока. Вже сформувалися великі гравці, які, на моє переконання, нарощуватимуть свою вагу», – додав експерт.
Довгострокова стратегія розвитку молокопереробки передбачає збільшення виробництва молочних продуктів на внутрішній ринок до 7 млн. тонн, а їхнього експорту – до 1 млн. тонн у перерахунку на молоко.
«Ми очікуємо будівництво п’яти нових молокопереробних підприємств: з виробництва дитячого харчування, сироробного, для експорту, ще двох – для покриття потреб внутрішнього ринку. Реалізація таких проєктів потребує близько 1 млрд. євро інвестицій», – зазначив Вадим Чагаровський.
На думку експерта, в Україні назріває побудова вертикально інтегрованого виробника молочних продуктів.
«Уже є виробники молока, які мають понад 100 тонн сировини і замислюються над тим, аби будувати переробні підприємства», – зауважив він.