Головна Агрометеорологія На початок весни у незадовільному стані перебуватиме не більше 12% озимих

На початок весни у незадовільному стані перебуватиме не більше 12% озимих

Впродовж зимового періоду озимина знаходилася переважно у стані зимового спокою навіть у періоди глибоких відлиг. Відрощування зразків рослин озимих культур (від 25 січня 2022 р.) показало задовільні результати перезимівлі – рослини майже у всіх зразках збереглися.

Про це йдеться у прогнозі площ озимих культур у незадовільному стані на час відновлення вегетації озимих, підготованому «Укргідрометцетром», передає «ПроАгро Груп».

Зазначається, що підвищена зрідженість (11-20 та 20-30% і більше) виявлена на слаборозвинених з осені посівах, які увійшли в зиму у фазах 3-го листка та сходів та були зрідженими внаслідок надзвичайно посушливих умов посівного періоду восени 2021 року.

Результати відрощування зразків озимих культур від 25 січня 2022 року

Розвиток весняних процесів (перехід середніх добових температур через 0 °С) цього року відбувся на півдні в останніх числах січня, на решті території – переважно 5- 7 лютого, що раніше середніх багаторічних строків на 15-25 днів. У крайніх південних та крайніх західних районах такий процес розпочався ще з початку січня. Станом на 21 лютого повноцінне відновлення вегетації зимуючих культур на півдні та місцями у центральних областях розпочалося у кінці другої декади лютого із підвищенням середніх добових температур повітря до +3-5 °С.

Таким чином, за сполученням погодних умов осені, зими та початку весни озимі культури добре перезимували, проте період був досить тривалим і виснажливим, тому посіви потребуватимуть ретельного догляду.

«За агрометеорологічними розрахунками очікується, що на початок активної весни загальна площа озимих культур у незадовільному стані (зріджені посіви, які потребуватимуть підсіву або пересіву) становитиме близько 0,9 млн. га або 12% від посіяних», – зазначили в «Укргідрометцентрі».

Прогноз площ озимих культур (%) у незадовільному стані на початок весни 2022 року

Перегляди: 4