Головна Агрометеорологія На сході – сушить, на заході – дощить

На сході – сушить, на заході – дощить

Агрометеорологічні умови упродовж першої декади серпня для вегетації пізніх культур та збирання урожаю ранніх зернових по території були неоднорідними. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням агрометеорологічний бюлетень Укргідрометцентру.

Зазначається, що вологозабезпечення під пізніми культурами, враховуючи їх фазовий розвиток, на більшості площ ще залишалося на достатньому та задовільному рівні. Проте у тих районах, де відмічався суттєвий дефіцит опадів, створювалися умови для виникнення та поширення ґрунтової засухи.

У багатьох районах східних та південних областей, де утримувалася дуже жарка погода із мінімальною кількістю опадів, агрометеорологічні умови для подальшої вегетації пізніх сільськогосподарських культур були малосприятливими, спостерігалося передчасне дозрівання зерна кукурудзи та досягнення технічної стиглості насіння соняшнику. Проте стійкого погіршення стану посівів цих культур не спостерігалося, адже в глибоких шарах ґрунту ще утримувалася певна кількість вологи.

«Найменш сприятливі умови складалися у Харківській та Луганській областях, де було майже сухо і переважали дуже високі температури повітря та ґрунту», – йдеться у бюлетені.

Окрім того, у західних областях, де у більшості днів відмічалася дощова погода, умови для завершення збору урожаю ранніх зернових були малосприятливими, висока вологість повітря та ґрунту сприяли поширенню грибкових захворювань, що могло вплинути на якість незібраного зерна.

Водночас у центральних областях, в районах, де пройшли дощі і дещо покращилося зволоження ґрунту, умови складалися цілком задовільно.

Перегляди: 0