Головна Новини Новини компаній Насіннєвий завод «Епіцентр Агро» відновлюватиме потужність

Насіннєвий завод «Епіцентр Агро» відновлюватиме потужність

У 2012 році відкриття насіннєвого заводу на Шепетівщині стало знаковою подією в аграрній сфері. Найбільший завод на Західній Україні було обладнано високотехнологічним устаткуванням Cimbria, що відповідає найвищим стандартам у галузі насінництва, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію «Епіцентр Агро».

Завод успішно функціонував, забезпечуючи потреби підприємств холдингу у виробництві високоякісного насіння класу «еліта» 1-3-ї репродукцій, а також надаючи послуги стороннім контрагентам. Проте, у 2021-2023 рр. обсяг доробки скоротився до 7,9-9,9 тис. тонн на рік при потенційній потужності в 30 тис. тонн.

«Таке зниження ефективності було викликано як зміною структури посівних площ, так і зменшенням надання послуг стороннім організаціям у зв’язку з початком війни. Зокрема, частка доробки насіння сторонніх контрагентів в структурі прийнятого зерна в 2021 році сягала 36%, а в 2022 році – лише 6%», – розповів начальник виробництва насіннєвого заводу Василь Дейнега.

За його словами, у 2024 році обсяг запланованої доробки становитиме близько 10 тис. тонн й надалі зростатиме. Для забезпечення більшої завантаженості завод береться і за доробку товарного зерна. Окрім того, заплановано встановлення нового сучасного повнокольорового оптичного сортувальника, а також розглядається доцільність введення в експлуатацію нової сушарки шахтного типу.

«Ми вже маємо вагомий досвід у якісному насінництві. Наш завод здатен забезпечити високу продуктивність, що дає змогу в стислі терміни проводити роботу. Швидкість приймання насіння з поля завдяки місткій завальній ямі і швидкості первинної очистки – до 30 тонн/год. Також наявні склади для тривалого зберігання вже готової продукції. Тому ми відкриті до співпраці з іншими компаніями, фермерами. Адже вважаємо і не раз доводили просту аграрну істину – хороший урожай починається з хорошого насіння», – додав Василь Дейнега.

Продуктивність основної насіннєвої лінії заводу складає до 10 тонн/год. Весь виробничий процес повністю автоматизовано. Весь виробничий процес контролюється власною лабораторією, яка забезпечена всім необхідним обладнанням.

Перегляди: 22