Головна Агрометеорологія Нещодавні опади позитивно вплинули на ріст озимих та ярих

Нещодавні опади позитивно вплинули на ріст озимих та ярих

Друга декада квітня характеризувалась пониженням температурного режиму. Протягом майже всього звітного періоду проходили різної інтенсивності та тривалості опади у вигляді дощів. В результаті суттєво поповнилися вологозапаси орного та метрового шарів ґрунту, що в свою чергу позитивно вплинуло на ріст озимих культур, багаторічних трав, посіви ярих культур.

Про це йдеться у звіті Держпродспоживслужби щодо фітосанітарного стану сільгоспкультур, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на AgroTimes.

Прохолодна волога погода звітного періоду обумовила повільний вихід шкідників з місць зимівлі, заселення ними посівів. Заселення посівів шкідниками спостерігається переважно в крайових смугах.

У посівах озимих та ярих зернових колосових культур триває повільне розселення та шкідливість хлібних блішок, п’явиць, злакових попелиць, цикадок, які в допороговій чисельності пошкодили 2-6% рослин. У теплі сонячні дні на 100 п.с. уловлювалось 4-8 екз. злакових мух (шведські, гессенська, пшенична). Зростання активності фітофагів очікується із встановленням сухої жаркої погоди.

Личинки хлібної жужелиці та гусениці озимої совки доживлюються у посівах озимини, де за чисельності 0,3-1 екз. на кв.м пошкодили до 5% рослин. У південних областях Степу до 40% личинок жужелиці закінчили живлення, відмічено заляльковування гусениць озимої совки.

Перегляди: 5