Головна Агрохімія Одеський припортовий завод зупинено. «ДніпроАзот» на черзі?

Одеський припортовий завод зупинено. «ДніпроАзот» на черзі?

На початку минулого тижня стало відомо, що Одеський припортовий завод (ОПЗ) зупинив виробництво. Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці перший заступник директора підприємства Микола Щуріков.

Наступним може бути завод «ДніпроАзот» у Кам’янському, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Дніпроград».

«18 вересня Правління прийняло рішення про зупинку заводу. Дійсно, на сьогодні виробництво карбаміду нерентабельне через високу ціну газу і низьких цін на карбамід та аміак. Але неможливо набивати кишені, коли все надприбутково, і знищувати підприємство, коли нема чого покласти у кишеню. Це не базарний лоток, який можна закрити», – написав Микола Щуріков.

Державний Одеський припортовий завод займається виробництвом аміаку та карбаміду. Підприємство також приймає і перевантажує в морські судна на експорт продукцію інших підприємств: аміак, карбамід, метанол і рідкі азотні добрива. Необхідний для виробництва газ завод постачала компанія «Агро Газ Трейдинг» («АГТ»), і вона ж продавала продукцію заводу. Але через зростання цін на газ останнім часом, АГТ попередила про скорочення поставок.

Крім цього, компанія-постачальник давальницької сировини заборгувала заводу 140 млн. грн. за продукцію. Ці гроші повинні були піти на оплату послуг газорозподільної компанії «Одесагаз». Та попередила завод, щоб керівництво самостійно припинило виробництво, якщо воно не готове оплатити доставку газу. На заводі так і зробили, порахувавши, що зупинка — це дуже вдалий час для щорічного ремонту.

Перегляди: 5