Головна Ринок України Експорт/імпорт ООН закликає продовжити «зернову угоду», яку блокує росія

ООН закликає продовжити «зернову угоду», яку блокує росія

Генеральний секретар ООН розчарований уповільненням темпів інспекції суден у рамках Чорноморської ініціативи та одностороннім виключенням росією порту «Південний» із «зернової угоди».

Про це заявив заступник речника Генсека Фархан Гак, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Укрінформ».

Він указав, що ці чинники призвели до гальмування руху суден через українські морські порти та падіння поставок продовольства на світові ринки.

«Експорт продовольства через морський гуманітарний коридор значно скоротився з пікових 4,2 млн. тонн у жовтні 2022 року до 1,3 млн. у травні, що є найнижчим показником від початку реалізації ініціативи», – зазначив Гак.

За його словами, генеральний секретар ООН закликав сторони прискорити операції та наполегливо просить їх «докласти всіх зусиль, аби забезпечити продовження цієї життєво важливої угоди, термін дії якої минає 17 липня».

Гак також нагадав, що, крім зернової угоди, між РФ та ООН було укладено так званий «Меморандум про взаєморозуміння щодо російського експорту продовольства і добрив», виконання якого вимагає москва, аби пом’якшити результати дії західних санкцій.

Своє чергою, за повідомленням агентства Reuters, заступник міністра закордонних справ рф цього понеділка заявив, що навіть якщо «зернова угода» закінчиться, угода Росії з ООН про полегшення її власного експорту залишиться в силі. У москві неодноразово наголошували, що не бачать шансів домовитися про продовження Чорноморської зернової ініціативи після 18 липня, оскільки санкції Заходу перешкоджають її власному експорту зерна і добрив.

Перегляди: 6