Головна Агрометеорологія Опади покращили стан посівів озимих культур  

Опади покращили стан посівів озимих культур  

Протягом другої декади жовтня середня температура повітря знаходилася у межах від 8,2 до 11°С і була на 0,7-2,2°С нижче норми. Максимальна температура повітря підвищувалася до 19-23,1 °С, мінімальна – у найпрохолодніші ночі знижувалася до 0,6-0,9°С, подекуди до 1-4°С морозу. Температура грунту на глибині 10 см становила 8,0-9,5°С.

Про це йдеться в аналітичній довідці за інформацією НААН України, повідомляє «ПроАгро Груп».

Опади різної інтенсивності пройшли майже на всій території країни. За даними наукових установ НААН у Київській області їх кількість становила 23 мм, за норми для другої декади жовтня – 13 мм, у Львівській – 9,7 мм, у Житомирській – 4 мм. Опади дещо збільшили запаси продуктивної вологи у 0-10 см шарі грунту, що найімовірніше позитивно вплине на проростання та розвиток рослин озимих культур на вже засіяних площах. Стан посівів озимих культур після випадання дощів покращився.

Разом з тим, від недостатнього вологозабезпечення найбільше страждають ті посіви, де насіння висівалося на глибину від 8 до 10 см. Саме на таких полях в окремих господарствах відмічається недружність появи сходів, значна кількість різновікових рослин, а густота посіву становить близько 70 % від запланованої. У подальшому бездощова погода може негативно позначитися на загальному стані рослин, на розвитку надземної частини і кореневої системи, що вплине на їх зимостійкість та продуктивність.

Перегляди: 4