Головна Агрометеорологія Озимі переходять від вегетативного до генеративного періоду розвитку

Озимі переходять від вегетативного до генеративного періоду розвитку

Початок третьої декади березня характеризувалася прохолодною погодою, яка значно змінилися у другій половині. Опади відмічалися майже на всій території країни, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію НААН України.

Середня температура повітря знаходилася у межах від 3,0 до 9,7 оС тепла і була на 2,0-7,1 оС вищою за норму. За даними Укргідрометцентру, станом на 20 березня запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту (0-20 см.) під озимими культурами та на зябу на більшості площ становили від 23 до 55 мм., що відповідало достатнім та оптимальним показникам продуктивної вологи, місцями ґрунту був перезволожений. Зволоження метрового шару ґрунту (0-100 см.) під озимими культурами та на зябу було достатнім та оптимальним – 121-180 мм. і більше продуктивної вологи.

Агрометеорологічні умови для озимих культур у третій декаді березня були задовільними. На сьогодні рослини перебувають у стані відновлення весняних ростових процесів. Конус наростання у рослинах озимих зернових культур здоровий, опалесцентний, з оцінкою 5 балів. Стан посівів оцінюється як добрий та задовільний.

Прогнозоване значне підвищення температури повітря найближчим часом, довший світловий день, переважання короткохвильових синьо-фіолетових променів високих енергій стимулюють формування органів плодоношення, тобто рослини переходять від вегетативного до генеративного періоду розвитку. У цей час вся увага виробничників і науковців повинна бути сконцентрована на підготовці до другого азотного підживлення, яке проводять на всіх площах, зайнятих озимими культурами на початку виходу рослин у трубку.

Враховуючи значний запас інфекції хвороб і шкідників на озимих зернових культурах, їх пригнічення за ранньовесняного періоду та прогнозований інтенсивний розвиток у подальшому, існує загроза ураження посівів хворобами та пошкодження шкідниками, що особливо небезпечно на ослаблених стресовими чинниками рослинах. Тому, рекомендується проводити постійний моніторинг фітосанітарного стану посівів для своєчасного застосування засобів захисту.

Перегляди: 30