Головна Агрометеорологія Озимі подекуди вже виходять зі стану зимового спокою

Озимі подекуди вже виходять зі стану зимового спокою

Кінець першої – початок другої декади лютого характеризувалися теплою, як для цього періоду погодою з опадами у вигляді дощу різної інтенсивності та густими туманами. Про це йдеться в аналітичній довідці Мінагрополітики про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні, передає «ПроАгро Груп».

Середня температура повітря знаходилася у межах від 0,7 до 9,4  ̊С тепла і була на 4,9-13  ̊С вище норми. Опади у вигляді дощу, мокрого снігу та снігу відмічалися на більшій частині території країни уподовж 1-8 днів. Станом на 10 лютого на більшій частині території країни снігу не було або його висота не перевищувала 1-5 см. На переважній частині території країни ґрунт був талий або глибина його промерзання не перевищувала 1-8 см. За визначенням агрометеорологів (зразки ґрунту відібрані з полів 8 лютого) на переважній частині полів у метровому шарі ґрунту містилося від 173 до 282 мм. продуктивної вологи.

Озимі культури на сьогодні знаходяться у стані неглибокого зимового спокою. Проте з підвищенням температури до показників вище 5  ̊С тепла на багатьох площах південних, центральних та західних областей відбувається повільне протікання ростових процесів рослин.

Фітосанітарний стан посівів озимих зернових задовільний. Висока відносна вологість та оптимальні температури сприяють перезимівлі інфекцій основних хвороб озимих культур, що своєю чергою призведе до підвищення ураженості рослин на початку вегетації. Лабораторним аналізом озимих зернових виявлено інфекційний запас збудників борошнистої роси, септоріозу, ринхоспоріозу. Хворобами уражено від 0,2 до 4% рослин.

Через несприятливі погодні умови (коливання температур, відлиги) відбулося затоплення нір мишоподібних гризунів талими водами, що призвело до намокання, переохолодження та загибелі від 5-15% гризунів.

Особливе значення і надалі має контроль стану посівів, це дозволить отримати своєчасну інформацію (на час відновлення весняної вегетації) щодо їх стану і застосувати потрібні заходи тому, що можливі різного роду пошкодження та ослаблення рослин від шкодочинних організмів та нетипових умов погоди.

Перегляди: 15