Головна Новини Ринок України Переважна більшість посівів озимих зернових перебувають у фазі кущення

Переважна більшість посівів озимих зернових перебувають у фазі кущення

Друга декада березня характеризувалася теплою та дощовою погодою. Середня температура повітря знаходилася у межах від 2,2 до 7,5 оС тепла і була на 1-7,4 оС вищою за норму. Максимальна температура повітря у найтепліші дні підвищувалася до 8,1-15,3 оС тепла, мінімальна – у найхолодніші ночі знижувалася до 1-2,3 оС морозу. Температура ґрунту на глибині 5 см. становила 3,6-4,5 оС, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на аналітичну довідку НААН України про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур.

Опади у вигляді дощу, мокрого снігу, а подекуди у вигляді снігу спостерігалися майже на всій території країни. Так, за даними наукових установ НААН у Київській області їх випало 21,6 мм., за норми для другої декади 13 мм., в Одеській – 56 мм., або 622 % від декадної норми (9 мм.), у Житомирській – 16 мм., у Львівській – 8,3 мм., у Вінницькій – 28 мм., що є майже місячною нормою.

Дощі суттєво поповнили запаси продуктивної вологи у ґрунті на посівах озимих культур, що покращило ріст і розвиток рослин та загальний стан посівів, а також зволожило посівний шар ґрунту для проростання насіння та появи сходів ранніх ярих культур. Разом з тим, це сприятиме більшому розвитку бур’янів та хвороб на полях. Тому, необхідно передбачити обов’язковий обробіток таких посівів гербіцидами та фунгіцидами відповідно до видового складу бур’янів і хвороб та завчасно придбати достатню їх кількість для боротьби з ними.

На сьогодні рослини озимих зернових культур перебувають у стані повільного протікання ростових процесів і на переважній більшості території країни знаходяться у фазі «кущіння» та «утворення вузлових коренів», а рослини ріпаку озимого – у фазах «6-7 листок» – «формування розетки».

Агрометеорологічні умови цьогорічної весни створюють надзвичайно сприятливі умови для весняного кущіння озимих культур, що може повністю знівелювати недостатнє осіннє кущіння. До виходу в трубку рослини таких агроценозів формують потужну листову поверхню і, надалі, добру врожайність. При цьому виправдано ранньовесняне підживлення рослин, що стимулюватиме весняне кущіння і наростання зеленої маси. Подальші позакореневі підживлення посівів стабілізують ріст і розвиток рослин.

Спеціалісти нагадують, що необхідно постійно проводити обстеження посівів озимих зернових на наявність мишоподібних гризунів.

Перегляди: 30