Головна Новини Ринок України Перезимівля озимих проходить задовільно, стан посівів добрий

Перезимівля озимих проходить задовільно, стан посівів добрий

У третій декаді грудня в Україні спостерігалася у більшості днів похмура та аномально тепла, як для цієї пори року, з частими опадами у вигляді дощу та сильним вітром погода. Перезимівля озимих культур за таких умов проходить задовільно. Рослини знаходяться у стані неглибокого зимового спокою, а в денні години, внаслідок підвищення середньодобових температур до позитивних значень у рослинах спостерігається повільне протікання ростових процесів.

Про це йдеться в аналітичній довідці Мінагрополітики про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур, передає «ПроАгро Груп».

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузлів кущіння озимих культур знижувалася до 2 оС морозу, що значно вище критичних меж вимерзання навіть для слаборозвинених рослин. Розрахункова критична температура вимерзання добре розвиненої з осені пшениці озимої середньої морозостійкості на початку третьої декади грудня становила 15-17 оС морозу.

За результатами морфофізіологічного аналізу, проведеного науковцями ННЦ «Інститут землеробства НААН» рослини пшениці озимої, тритикале, жита і ячменю знаходяться у фазі «кущіння». Рослини ріпаку озимого перебувають у фазі «6-7 листків», сформована розетка. Стан посівів добрий.

Перегляди: 6