Головна Агрометеорологія Пізні посіви озимих можуть увійти в зиму слабо розвинутими

Пізні посіви озимих можуть увійти в зиму слабо розвинутими

Агрометеорологічні умови останніх двох декад жовтня сприятливо вплинули на раніше засіяні площі озимими культурами. Про це йдеться у аналітичній довідці Мінагрополітикки про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні, передає «ПроАгро Груп».

Якщо у листопаді буде порівняно тепла погода, як це було у минулому році, стан посівів істотно покращиться. Якщо ж вегетація озимини припиниться на початку листопада (середні багаторічні строки), то посіви увійдуть у зиму слабо розвинутими і їх перезимівля ускладниться.

Проведений науковцями ДУ Інститут зернових культур НААН аналіз стану озимих культур показав, що рослини пшениці озимої, яку висівали по чорному пару у ранні (10-15 вересня) та оптимальні (15-25 вересня) строки, мають висоту 19-25 см. і налічують у середньому 2-4 пагони. Пшениця озима, що висівалася після стерньових попередників, характеризується дещо меншим рівнем розвитку порівняно із рослинами, розміщеними по чорному пару. Так, за раннього та оптимального строку сівби (10-25 вересня) середня висота рослин становить 17-23 см., а середня кількість пагонів становить 1,5-3,5 шт./рослину. Стан посівів добрий. Посіви, сівбу яких проводили у кінці вересня – на початку жовтня, по різних попередниках налічують 1-2 листки і мають висоту 6-15 см. За пізньої сівби (15 жовтня) рослини пшениці озимої тільки-но утворили сходи. Прогнозовано існує велика ймовірність, що на частині жовтневих посівів для розвитку рослин не вистачить тепла і рослини можуть закінчити вегетацію у слаборозвиненому стані, або ж не утворивши сходів взагалі.

У цілому стан посівів на більшості площ України оцінюється як добрий та задовільний.

Перегляди: 7