Головна Логістика Подорожчання залізничних перевезень зерна призведе до скорочення його виробництва, – УЗА

Подорожчання залізничних перевезень зерна призведе до скорочення його виробництва, – УЗА

Українська зернова асоціація стурбована намірами державного монополіста АТ «Укрзалізниця» підвищити на 20% тарифи на вантажні залізничні перевезення наступного року, а також штучним підвищенням вартості на використання вантажних вагонів.

Такі кроки призведуть до подорожчання логістики для аграріїв, яка вже зараз з’їдає левову частку експортної ціни зерна і робить його вирощування збитковим, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на прес-службу УЗА.

Підвищення залізничних тарифів на вантажні перевезення та подорожчання вартості використання вагонів заведе аграріїв у ще більші збитки і вони скоротять посівні площі під урожай 2024 року. В умовах, коли експорт зернових та олійних є одним із основних джерел валютних надходжень до країни – скорочення посівних площ під цими культурами автоматично означає падіння експорту і валютної виручки. Скорочення виробництва, а відтак і експорту зернових та олійних, призведе до падіння і вантажних перевезень «Укрзалізниці» та її доходів. Таким чином, зростання тарифів призведе до негативного результату для самої «Укрзалізниці».

«В умовах війни, а також загрози скорочення фінансової допомоги для бюджету України зі сторони партнерів – це матиме катастрофічні наслідки для всієї економіки. Підвищення тарифів призведе до прискорення інфляції, а скорочення валютних надходжень приведе до подальшої девальвації гривні і додатковому тиску на показник інфляції. В результаті, вся економіка і споживачі України постраждають від рішення АТ «Укрзалізниця» підвищити тарифи на вантажні перевезення», – наголосили в асоціації.

УЗА закликала уряд та АТ «Укрзалізниця» до діалогу з бізнесом та пошуку взаємоприйнятних рішень, зокрема з аграрним сектором, який продовжує нести на собі основний тягар, оскільки платить значно більші тарифи на залізничні перевезення, аніж інші товарні групи.

Перегляди: 35