Головна Агрометеорологія Погодні умови початку жовтня здебільшого були малосприятливими для озимини

Погодні умови початку жовтня здебільшого були малосприятливими для озимини

Упродовж першої декади жовтня потужний антициклон із центром на північному сході Європи обумовив на території України прохолодну та у більшості днів суху сонячну погоду із заморозками. Незначні опади відмічалися лише в окремих районах західних областей. Про це йдеться в агрометеорологічному бюлетені «Укргідрометцентру», повідомляє «ПроАгро Груп».

Зазначається, що у більшості областей опадів не було взагалі. Лише в окремих районах Волинської, Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської та південних районах Одеської областей спостерігалися незначні дощі.

«Загалом агрометеорологічні умови для росту та розвитку озимих культур та завершення збирання пізніх культур були неоднорідними. Їх сприятливість залежала від зволоження верхнього шару ґрунту та кількості ефективного тепла для нормального розвитку озимих культур. Cуха прохолодна погода була малосприятливою для посіву, утворення сходів та осіннього розвитку озимих культур», – зауважили в «Укргідрометентрі».

Агрометеорологи додали, що накопичення ефективного тепла, необхідного для розвитку озимих культур, відбувалося значно повільніше, ніж у минулому році. Відповідно і розвиток озимини відбувається пізніше. На більшості посівів, які здійснено у кінці вересня та на початку жовтня, відмічається лише проростання зерна.

Перегляди: 3