Головна Агрометеорологія Попри складні умови перезимівлі стан озимих задовільний

Попри складні умови перезимівлі стан озимих задовільний

Третя декада січня характеризувалася теплою, непритаманною для цієї пори року погодою. У зв’язку з цим, перезимівля озимих культур впродовж січня залишається складною.

Про це йдеться в аналітичній довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Міністерства аграрної політики та продовольства.

У другій половині місяця настало аномальне як для січня потепління. Середньодобові температури повітря становили 0,2-9 оС тепла, що на 6,9-13,6 градусів вище норми. Максимальна температура підвищувалася до 4,8-13,4 оС тепла, а мінімальна опускалася до 2-6 оС морозу.

Такі агрометеорологічні умови є провокативними для посівів озимих і вкрай небажаними у разі різкого зниження температури повітря за відсутності снігу.

Незначні опади у вигляді дрібного дощу та мокрого снігу відмічалися на деяких територіях країни. У центральних та південних областях виникає загроза входження у весняно-польові роботи та при відновленні вегетації озимих культур зі значним недобором грунтової вологи, яка на сьогодні, у зв’язку з підвищенням температури повітря, витрачається на випаровування. У західних областях, за даними науково-дослідних установ НААН, грунт навпаки перезволожений. Значні опади (118% декадної норми) призвели до локального затоплення посівів на окремих полях, але за невисоких температур повітря озима пшениця може перенести це негативне явище протягом двох тижнів і більше.

За даними ННЦ «Інституту землеробства НААН» мінімальна температура грунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур становила 3-7 оС морозу, що вище критичних меж вимерзання. Розрахункова критична температура вимерзання добре розвиненої з осені пшениці озимої середньої морозостійкості на 20 січня по Київській області становила 13-15 оС.

На сьогодні рослини озимих зернових культур перебувають у стані зимового спокою. Агресивних і довготривалих несприятливих факторів зовнішнього середовища на більшості території, які могли б викликати загибель рослин, немає. Стан озимих культур задовільний.

Результати відрощування озимих зернових культур науковцями ННЦ «Інститут землеробства НААН» показали, що виживання рослин станом на 25 січня становило 98-99%. Інтенсивність відростання надземної маси озимих зернових культур після 24-годинної експозиції склала 5-9 мм.

Перегляди: 3