Головна Економіка і аграрна політика Посли ЄС погодили новий план торгівлі з Україною

Посли ЄС погодили новий план торгівлі з Україною

Посли ЄС ухвалили продовження дії торговельного безвізу з Україною на наступний рік з уточненням щодо умов застосування захисних обмежень.

Про це повідомило головування Бельгії в Раді ЄС, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на LB.

«Посли ЄС погодили новий компроміс щодо розширення торговельних заходів для України, який забезпечить збалансований підхід між підтримкою України та захистом сільськогосподарських ринків ЄС», – йдеться у повідомленні.

За інформацією «Радіо Свобода», посли погодили рішення на умовах, що квоти й мита запроваджуватимуть з огляду на обсяги імпорту не лише у 2022 й 2023 роках, а і в другому півріччі 2021-го.  Цю компромісну угоду вимагали включити Франція та Польща.

«Базовий період, що використовується для активації захисного механізму, буде продовжено до другого семестру 2021 року. Комісія також посилить деякі формулювання у своїй декларації… Це дуже делікатний баланс, якого держави-члени могли б досягти сьогодні в прекрасному дусі компромісу», — повідомив журналістам у Брюсселі чиновник на умовах анонімності.

Рішення ще має наново схвалити Європарламент, оскільки воно відрізняється від погодженого попередньо. Його остання пленарна сесія перед виборами, а відтак і оновленням складу законодавчого органу ЄС – у квітні. Тоді як 5 червня спливає термін дії заходів ЄС із лібералізації торгівлі для України в умовах війни з боку Росії.

Перегляди: 99