Головна Птахівництво Постачальники занепокоєні ініціюванням банкрутства компаній «Агромарсу»

Постачальники занепокоєні ініціюванням банкрутства компаній «Агромарсу»

Про проблеми компаній холдингу «Агромарс» на українському ринку говорять уже давно: кормові заводи припинили виробництво, а птахівники простоюють. Представники агробізнесу, підприємства яких можуть втратити кошти через банкрутство компаній холдингу, висвітлили реальний стан речей та поділилися планами щодо подальших своїх дій як кредиторів.

Як повідомляє «ПроАгро Груп», про це йшлося під час прес-конференції в УНІАН.

За інформацією учасників заходу, щодо компаній холдингу «Агромарс» – ТОВ «Бориспільський комбікормовий завод», ТОВ «Комплекс Агромарс», ТОВ «Курганський бройлер», ТОВ «Завод Київкомбікорм» – наразі ініційовані процедури банкрутства.

«Усі ці справи ініційовані одним кредитором – «Буддевелопмент Київ», – уточнила керівник АТ «Фама Україна»Світлана Руденко. Вона повідомила, що кредитор, згідно з договором купівлі-продажу, мав отримати частку в статутному капіталі ТОВ «Грандісон», тому перерахував кошти на рахунок ТОВ «Комплекс Агромарс», проте останнє не виконало свої зобов’язання, внаслідок чого виникла заборгованість. Інші компанії холдингу виступали поручителями цього договору.

У свою чергу представник Royal Agrifirm Group та Theeuwes Holding в Україні Йоганнес Ванденбоорн зазначив, що Україна на світовому фоні має низьку оцінку ефективності і складності судових процедур та затрат часу на них. Це означає, що боржникам не складно уникати сплати боргів, сьогодні банкрутувати один бізнес, а завтра відкривати новий.

Представник фермерських господарств «Липоворізьке» та «Агріатик» Владислав Нагорняк повідомив, що його компанії, які вирощували та поставляли зернові культури компаніям групи холдингу, постраждали через несплату «Агромарсом» своєї заборгованості. Переговори не увінчались успіхом, господарства виграли усі судові інстанції, щоб одержати кошти. Спікер розділив побоювання щодо ініційованих процедур банкрутств та зазначив, що оскільки у грудні 2019 року «Агромарс»  отримав кредит у розмірі 250 млн. грн., за який заставив майно «Бориспільського комбікормового заводу», ліквідного майна для погашення боргів у холдингу наразі майже немає.

Генеральний директор компанії ТОВ «Цехаве протеїн» Володимир Шрамко зіткнувся зі схожою проблемою.

«На сьогодні ми маємо заборгованість від «Агромарсу», яка складає більше 10 млн. грн. Ми прислухались до свого партнера і дали їм відстрочку платежів, погодились робити знижку, але це все привело до суду. Ми виграли всі суди і зараз почали виконавчі провадження. На одному з таких проваджень власник «Агромарсу» пообіцяв почати виплачувати кошти, але це все були лише обіцянки», – повідомив Шрамко.

За словами директора ТОВ «Агро Вест» Валентина Ренчковського, компаній, які постраждали внаслідок взаємодії з «Агромарсом», доволі багато, деякі навіть повністю збанкрутували.

Представники українських агропідприємств, які співпрацювали з агрохолдингом, заявили, що і надалі будуть діяти в рамках закону і повертати свої кошти, які їм заборгував «Агромарс».

«Агромарс» – один із найбільших виробників м’яса птиці в Україні (ТМ «Гаврилівські курчата»), власниками якого є Євген та Марина Сігал. Головне виробництво холдингу знаходиться у с. Гаврилівка (Вишгородський р-н Київської обл.). Підприємство зупинило виробництво курятини у січні 2021 року через нерентабельність.

Перегляди: 3