Головна Новини Ринок України Поточний сезон став найуспішнішим для виробників малини

Поточний сезон став найуспішнішим для виробників малини

У 2021/22 маркетинговому році вітчизняні аграрії мають всі шанси побити рекорд минулого сезону, коли заробили $238 млн. на експорті ягід.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Укрінформ».

Влітку виробники найдорожчої ягоди – лохини скаржилися на низькі ціни. Так, якщо ще на початку червня лохину продавали по 300 – 350 грн./кг, то у липні ціна неочікувано для більшості виробників впала до 70-130 грн./кг.

При цьому ціни на малину влітку злетіли до неймовірних 75-90 грн./кг. Навіть для заморожування садівники продавали ці ягоди майже по $3 за кг – вдвічі дорожче, ніж до масованого закладання малинників і активізації вирощування цієї культури в Україні кілька років тому. 

Таке стрімке зростання ціни пояснюють одночасною дією низки факторів. Так, у ключових країнах-виробниках малини урожай різко зменшився через несприятливі погодні умови. Також попередній малиновий бум-2017-2018, коли малинники, що закладалися у 2015-2016 роках, дали шалений врожай, призвів до різкого падіння цін на ягоду та “вибив” з ринку багатьох учасників в різних країнах. Приміром, і в Україні чимало аграріїв після провального малинового сезону три роки тому вирізали малинові плантації, не сподіваючись на прибуток. Тож виграли  від цінових коливань найстійкіші. А ще на цінах позначилися дефіцит робочої сили та її вартість в умовах пандемії COVID-19. Не останню роль для утримання на піку ціни на малину зіграло значне нарощування протягом кількох останніх років потужностей із заморожування ягід в Україні.

За словами економіста Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН( FAO) Андрія Ярмака, це не перший успіх виробників малини в Україні за останні роки. За його даними, попри значне скорочення площ під насадженнями малини за останні три роки та з урахуванням зменшення врожаю солодкої ягоди через весняні заморозки, в сезоні 2020/21 років Україна експортувала рекордний обсяг малини – понад 20 тис. тонн і увійшла у топ світових експортерів ягоди. У тому числі, й завдяки активізації будівництва нових сучасних підприємств із заморожування ягідної продукції.

Перегляди: 13