Головна Економіка і аграрна політика Про нові обмеження на експорт пшениці поки не йдеться, – Тарас Качка

Про нові обмеження на експорт пшениці поки не йдеться, – Тарас Качка

Уряд України не розглядає подальшого втручання в експорт пшениці на даному етапі, але може зробити це пізніше у поточному сезоні, якщо темпи експорту виявляться надто високими, заявив агентству Reuters заступник міністра економіки Тарас Качка.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Refinitiv Agriculture.

Україна традиційно експортує пшеницю переважно у першій половині сезону, перш ніж темпи її експорту різко впадуть, коли експортери звернуться до інших країн за імпортом зерна. До середини листопада вже відвантажено 52% річного обсягу експорту, узгодженого минулого місяця Мінагрополітики із зерновим сектором у розмірі 25,3 млн. тонн на 2021/22 МР, сказав Качка в кулуарах конференції Global Grain у Женеві.

Коли обсяг експортної квоти буде майже досягнутий, уряд може розпочати розгляд експортних обмежень, але Україна воліла б не обмежувати експорт, на відміну від Росії, яка запровадила експортне мито, сказав він.

За його словами, уряд міг би дозволити додатково експортувати від 100  до 200 тис. тонн та використати державні запаси, перш ніж розглядати питання щодо запровадження експортних обмежень.

«Але якщо темпи експорту залишаться колишніми, наприклад, якщо 90% квоти буде експортовано до березня, тоді нам потрібно буде проводити щоденні обговорення з трейдерами», – зазначив Качка.

Він наголосив, що Україна хоче бути відкритою для максимально можливого рівня експорту, але не за рахунок внутрішнього споживання.

Перегляди: 0