Головна Агрометеорологія Прохолодна погода наприкінці вересня стримувала достигання пізніх агрокультур

Прохолодна погода наприкінці вересня стримувала достигання пізніх агрокультур

Вторгнення арктичного повітря із півночі Європи та вплив потужного антициклону із північного сходу у третій декаді вересня обумовили прохолодну, часом холодну для кінця вересня погоду. Про це йдеться в агрометеорологічному бюлетені Гідрометцентру України, повідомляє  «ПроАгро Груп».

Упродовж декади тривала сівба озимини. На більшій частині території країни на вже засіяних озимими культурами площах спостерігалося задовільне та оптимальне зволоження – 21-40 мм продуктивної вологи в орному шарі ґрунту. У деяких районах північних, західних та центральних областей зволоження ґрунту залишалось надмірним – 41-55 мм. Незадовільне зволоження ґрунту зберігалося на більшості площ Херсонської, багатьох площах Миколаївської, Запорізької, Донецької та Луганської областей – 6-10 мм продуктивної вологи. В Одеській області ґрунтовою засухою охоплена більша частина території.

На рано засіяних площах відмічалося проростання зерна, утворення сходів, місцями у Запорізькій та Сумській областях – утворення вузлових коренів та кущіння.

Прохолодна погода стримувала достигання пізніх культур, проте оптимальне зволоження ґрунту та помірні температури повітря створювали задовільні умови для утворення сходів та початкового розвитку озимих культур. Заморозки були несприятливі для викопаних, але невкритих коренеплодів. Переважання похмурої погоди стримувало накопичення цукрів у коренеплодах та плодах.

Перегляди: 0