Головна Економіка і аграрна політика Прискорення споживчої інфляції:  у всьому винні тарифи, але не тільки

Прискорення споживчої інфляції:  у всьому винні тарифи, але не тільки

Споживча інфляція в червні пришвидшилася до 4,8%, а ціни виробників промислової продукції в Україні зросли на рекордні 14%, хоча ще на початку весни річна інфляція у промисловості була майже нульовою. Швидкий розгін промислової інфляції часто виступає передвісником прискорення індексу споживчих цін. 

Про це пише «ПроАгро Груп» з посиланням на «Фокус».

Після тривалого періоду зниження споживча інфляція в травні відновила зростання, а в червні пришвидшилася до 4,8% у річному вимірі. І це ще не кінець.

«Надалі інфляція пришвидшиться, але вже в наступному році почне знижуватися, — йдеться в новому Інфляційному звіті НБУ. — Ціновий тиск зберігатиметься в наступні місяці через подальше збільшення витрат бізнесу, підвищення акцизів, а також вичерпання ефектів значних минулорічних врожаїв та негативний вплив літньої посухи на цьогорічну врожайність. Попередні оцінки інфляції в липні підтверджують її подальше прискорення. Водночас інфляція залишатиметься помірною – 8,5% на кінець року за оновленим прогнозом НБУ».

У Нацбанку зазначають, що тривалість та характер російської агресії й надалі матимуть значний вплив на інфляційні процеси та економічний розвиток України. Тривала війна високої інтенсивності унеможливлює повернення економіки до нормальних умов функціонування.

На думку аналітика Андрія Шевчишина, головним драйвером зростання промислових цін є ціни на електроенергію, які зросли за місяць на 28,3% — це й сформувало такий ривок. Це не інфляція попиту (коли всі хочуть купити), а інфляція пропозиції (коли відсутні достатні обсяги). Більш того: енергетична проблема зумовлена не економічними факторами, або некоректною політикою, а атаками агресора.

«Проте є й інші фактори, — продовжує експерт. — Це девальвація гривні (раніше імпортери тримали курс реалізації на рівні 42 грн за долар, а зараз вже піднімають до 45), стрімке зростання цін на сировину, зростання інших операційних витрат (зарплата, нестача рук, логістика, в перспективі ще й податки). Все це формує інфляційний імпульс. Також важливо розуміти, що річна динаміка цін виробників харчової продукції випереджає динаміку цін продуктів харчування. Вже декілька місяців ця різниця складає більше ніж 10%. Тобто, всі ціни виробників перейдуть так чи інакше на споживача. А продукти — це більше ніж 43% інфляційної корзини».

Перегляди: 1