Головна Новини Рекордні ціни на газ б’ють по тепличному бізнесу

Рекордні ціни на газ б’ють по тепличному бізнесу

Зростання світових цін на природний газ становить дуже серйозну загрозу для тепличного бізнесу. Оскільки абсолютна більшість тепличних господарств в Україні продовжує використовувати газ як основне джерело тепла, а в деяких випадках і для генерації електроенергії, підвищення вартості газу може привести до зупинки виробництва або банкрутства тепличних підприємств.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на EastFruit.

В Україні біржові котирування цін на газ в кілька разів вище, ніж роком раніше. Навіть якщо подальшого зростання цін на газ для тепличних підприємств і не буде, то вартість генерації однієї гігакалорії тепла восени і взимку 2021 року в 4-5 разів дорожче за торішню.

Тільки завдяки низьким попереднім світовим цінам на газ і технологічному прогресу, українські тепличники останнім часом почали відновлювати обсяги експорту тепличних овочів. Однак і обсяги імпорт продовжували рости. У 2020 році імпорт тепличних томатів в Україну оновив рекорд і досяг 87 тис. тонн, а основний обсяг продукції надійшов з Туреччини.

У 2021 році імпорт тепличних овочів в Україну продовжував зростати. За перші сім місяців імпорт тепличних томатів виріс на 20%. Швидше за всіх нарощували поставки експортери з Туреччини, Азербайджану та Білорусі.

«Український помідор вирощується поруч зі споживачем, але витрати на його вирощування вище через дорогі енергоносії. Якщо споживач не захоче платити більшу ціну, то виробництво стане просто нерентабельним. Адже в Туреччині набагато тепліше, ніж в Україні, і обігрів теплиць там або мінімальний, або і зовсім не здійснюється», – пояснив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак.

За його прогнозом, цього року, з огляду на високий рівень цін на газ, варто очікувати зниження обсягів виробництва українських тепличних овочів, зсуву початку сезону їх вирощування на кілька тижнів з метою зниження витрат на обігрів, загального зростання цін на тепличні овочі на ринку і збільшення обсягів імпорту їх з Туреччини. Зростання собівартості і рівня цін знизить рентабельність тепличного бізнесу і може привести до банкрутств найменш енергоефективних тепличних комбінатів, а також тих, у кого в недостатній мірі налагоджений маркетинг.

Перегляди: 0