Головна Агрохімія Розширений контроль хвороб соняшника

Розширений контроль хвороб соняшника

Контроль хвороб соняшника у другій половині вегетації – надзвичайно важлива складова інтенсивної технології вирощування цієї культури, наголошують фахівці компанії Ukravit: адже в разі відсутності захисних заходів у цей період є ризик втратити до половини майбутньої врожайності. А тому пропонують аграріям на власних полях оцінити переваги нового SDHI-вмісного фунгіциду, який з’явився на ринку в поточному сезоні.

«Хвороби і їх негативні наслідки переслідують соняшник упродовж всієї вегетації, та особливу небезпеку вони становлять у другій половині вегетації, зокрема під час цвітіння, – відзначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець – Фомоз, фомопсидоз, сіра гниль, склеротиніоз та альтернаріоз, що не були проконтрольовані своєчасно або розвинулися за сприятливих гідротермічних умов, можуть суттєво перешкоджати повноцінному формуванню насіння. Насіння формується не виповнене, надалі має гірші кондиційні показники, масу 1000 насінин, олійність. А уражений патогенами листовий апарат не в змозі повною мірою забезпечити фотосинтетичні процеси, що також негативно позначається на життєдіяльності рослин і майбутній врожайності. Тому на початку цвітіння, навіть якщо у посівах немає ознак ураження, я рекомендую провести фунгіцидну обробку. І для цього в поточному сезоні ми розробили і вивели на ринок інноваційний SDHI-вмісний фунгіцид Ріальт (піраклостробін, 300 г/л + боскалід, 200 г/л). Широкий спектр контрольованих хвороб, можливість застосування на багатьох культурах в поєднанні з високою активністю та вираженим фізіологічним ефектом робить цей препарат незамінним рішенням для отримання щедрих врожаїв з високими якісними показниками».

Піраклостробін у складі фунгіциду – це локально-системна діюча речовина з трансламінарними властивостями, що володіє захисними та лікувальними властивостями. Він блокує транспорт електронів у дихальному ланцюжку мітохондрій, що призводить до блокування дихання патогена та його здатності виробляти енергію, через що проростання спор та ріст росткових трубок не відбувається. А боскалід володіє локально-системною дією із профілактичними та лікувальними властивостями. Після обприскування частина діючої речовини залишається на поверхні рослини, а решта проникає всередину, поширюється трансламінарно і по ксилемі акропетально. Ця діюча речовина є інгібітором сукцинатдегідрогенази (SDHI) в мітохондріальному ланцюзі транспорту електронів, де блокує ключовий етап дихання клітин, в результаті чого порушується енергопостачання патогенів. Вона інгібує проростання спор, ріст росткових трубок і блокує утворення апресоріїв. 

Ріальт є еталонним рішенням для контролю склеротиніозу, альтернаріозу, фомозу, сірої гнилі та інших небезпечних хвороб соняшника, в тому числі під час цвітіння. Однак, обробляючи культуру по цвітінню, застерігає фахівець, найкраще проводити обприскування у ранкові, вечірні та нічні години. Також є позитивний досвід застосування цього фунгіциду в посівах за допомогою мультикомпетрів (дронів). Крім того, препарат ефективно справляється з поширеними хворобами ріпака, сої, гороху, кукурудзи та буряків цукрових.

Ріальт володіє лікувальними та профілактичними властивостями і забезпечує тривалий період захисної дії. А виражений фізіологічний ефект подовжує вегетацію культури, що позитивно впливає на якісні показники майбутньої врожайності. 

Перегляди: 4