Головна Переробна промисловість Розвиток переробки за 10 років збільшить ВВП України вдвічі

Розвиток переробки за 10 років збільшить ВВП України вдвічі

Лише суттєво нарощуючи переробку продукції з високою доданою вартістю, Україна почне наздоганяти більш успішних економічно сусідів.

Про це розповів директор ДП «Укрпромзовнішекспертиза» Володимир Власюк, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Укрінформ».

За його словами, в умовах викликів і швидких змін, що відбуваються у світовій економіці, для України критично важливо знайти правильні рішення, аби ліквідувати аномальне відставання від сусідніх держав. Однією із головних помилок, що призвели до цього відставання, є вирощування  та продаж сільськогосподарської сировини в умовах обмеженості власної переробки.

«У структурі українського ВВП на переробну галузь припадає лише 10,1%, тоді як у Польщі цей показник — 19%, в Туреччині — 20%. Висновок очевидний: треба збільшити частку переробної промисловості. Іншими словами, в нас має з’явитися новий сучасний технологічний сектор переробної промисловості. Україна повинна виробляти сучасні товари із доданою вартістю, які потрібні споживачеві», – наголосив керівник «Укрпромзовнішекспертизи».

Для ілюстрації він нагадав, що додана вартість при продажу однієї тонни пшениці – у кращому разі $50. Натомість глибока переробка зерна гарантує $300 доданої вартості. При цьому країна продовжує щороку експортувати до 75% вирощених зернових. Тоді як у сусідніх країнах цей показник не перевищує 4-5%. Й це пояснюється не лише тим, що сусіди мають набагато менший, ніж в Україні, валовий збір зернових. Головна причина — забезпечення повного циклу переробки й експорт готової продукції з високою доданою вартістю.

Такий підхід в Україні разом зі створенням високотехнологічних хай-тек виробництв, що, поміж іншого, стимулюватиме підготовку й залучення в економіку ІТ-фахівців, за розрахунками Володимира Власюка, дасть змогу за 10 років подвоїти національний ВВП, довівши цей показник до $300 мільярдів.

Перегляди: 3