Головна Новини Ринок України Ринок свинини напередодні нового 2024 року

Ринок свинини напередодні нового 2024 року

Ринок свинини у листопаді жив у відповідності до звичних сезонних трендів: ціни закупівлі послаблювалися, а конкуренція за споживача на усіх ланках реалізації посилювалася. У відповідь на негативну цінову динаміку знизилися і темпи імпортної активності, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Асоціації «Свинарі України».

Так, середня ціна закупівлі живця свиней минулого місяця склала 70,8 грн./кг з ПДВ (59,1 грн./кг без ПДВ), що на 4,7% чи на 2,9 грн./кг з нижче, ніж у жовтні. Негативна цінова динаміка на ринку живця та, відповідно, свинячих півтуш спричинили сезонне послаблення торгівлі.

Імпорт свинини (УКТ ЗЕД 0203) у листопаді склав 677,7 тис. тонн сукупною вартістю $2,05 млн., що втричі менше, ніж місяцем раніше, та на 41,4% менше, ніж у листопаді 2022-го. Сукупний імпорт свинини за 11 місяців склав 12,6 тис. тонн, що в 3,7 раза менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Роздрібні ціни на свинину в листопаді відобразили зниження закупівельних: так, протягом останнього місяця осені середня ціна кілограма охолоджених напівфабрикатів зі свинини знизилася на 1,6% чи 3,25 грн./кг, а середня позначка місяця склала 204,4 грн./кг, що на 2,13 грн./кг чи 1% дешевше ніж у жовтні. Курятина та яловичина за аналізований період, навпаки, подорожчали: середні ціни за результатами листопада зросли на 1,7% та 1,4% відповідно проти попереднього місяця.

«Хоча оператори ринку свинини утримуються від прогнозів, більшість гравців очікують, що напередодні свят торговельна активність має пожвавитись. Щодо впливу зміни дат святкування на перебіг реалізації одностайної думки немає: одні передбачають найвищу ринкову активність виключно у другій половині грудня, інші — вважають, що частина населення притримуватиметься старих дат святкувань, що підтримуватиме продажі на підвищеному рівні й на початку січня», – зазначила керівник аналітичного відділу АСУ Олександра Бондарська.

Перегляди: 88