Головна Новини Ринок України СБУ викрила схему привласнення земель і врожаю двох підприємств НААНУ

СБУ викрила схему привласнення земель і врожаю двох підприємств НААНУ

Служба безпеки України попередила на Запоріжжі протиправну схему відчуження земель двох державних підприємств, підпорядкованих Національній академії аграрних наук України, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію  прес-служби обласного управління СБУ.

Зловмисники мали намір «провернути» схему через доведення до банкрутства сільгосппідприємства. За матеріалами слідства, посадовці сільгосппідприємств у змові з власниками приватної компанії значно занизили кількість врожаю, зібраного у 2021 році на площі майже 11 тис. га. «Різницю» продали за ринковими цінами, а виторг привласнили.

«Надлишок» врожаю за сфальшованими транспортними накладними вивезли на елеватор «партнерів» і реалізували за ринковими цінами. За висновками експертів, збитки держави тільки по врожаю зернобобових культур становлять майже 3 млн. гривень.

У ході розслідування, співробітники СБУ встановили, що за злочинною схемою стоять представники місцевого організованого кримінального угруповання. «Заводячи» на керівні посади держпідприємств «своїх людей», кримінальники впливали на фінансово-господарську діяльність підприємств з метою їх подальшого привласнення. Для цього штучно створювали кредиторську заборгованість держпідприємств перед низкою підставних контрольованих комерційних структур. Згодом це дало б можливість викупити ці сільгосппідприємства через підставних осіб за безцінь.

Під час обшуків, проведених у приміщеннях держпідприємств та комерційної структури, правоохоронці виявили бухгалтерську документацію та інші речові докази, які доводять протиправну діяльність.

Наразі 6 посадовцям держпідприємств повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Перегляди: 4