Головна Економіка і аграрна політика Скасування ввізного мита на рогату худобу стимулюватиме відновлення галузі

Скасування ввізного мита на рогату худобу стимулюватиме відновлення галузі

На засіданні робочої групи з оперативного вирішення питань, пов’язаних із оподаткуванням в аграрному секторі, розглянуто зниження митної ставки на ввіз тварин та оптимізації ставки ПДВ, а також проблеми імпорту та експорту тварин, зменшення експортного мита та зростання виробництва м’яса. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Міністерства аграрної політики та продовольства.

За даними Державної статистики, за останні 10 років в Україні на 40 % скоротилася чисельність великої та дрібної рогатої худоби.  ВРХ зменшилася з 4826,7 тис. до 2874 тис. голів, ДРХ (вівці та кози) — з 1832,5 тис. до 1140,4 тис. голів.

«Учасники робочої групи профільної галузі вважають, що дієвим виходом із цієї ситуації є скасування ввізного мита на живу ВРХ та ДРХ. Вони зауважують, що на 1 гривню недоотриманого мита при імпорті ВРХ до державного бюджету надходитиме 5 гривень податків, у тому числі через сплату ПДВ», – зазначили в міністерстві.

Розрахунок такий: в Україну ввозиться 5000 голів ВРХ масою 200 кг, для її відгодівлі до 600 кг потрібно 260 днів. Вартість утримання однієї тварини становить 85 грн./день або 22 тис. гривень загалом. Враховуючи всі податки від господарської діяльності, дохід від м’яса тварин до державного бюджету становитиме понад 14,5 тис. грн../гол. у порівнянні з близько 2800 грн., які не надходять до бюджету від сплати податків при імпорті.  Тобто, за 5000 голів до державного бюджету може надійти до 73 млн. гривень.

«Мінагрополітики повністю підтримує бачення профільних організацій тваринників щодо вирішення проблеми розвитку тваринництва, що водночас дає можливість зміцнити продовольчу безпеку, а також збільшити надходження до держбюджету в понад 5 разів. Тому ми запропонували зібрати разом усі ініціативи упродовж декількох днів, щоб на наступному засіданні обговорити це комплексно і приступити до розробки відповідного законопроєкту», – зауважив під час засідання перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

Перегляди: 1