Головна Новини Надзвичайна подія Соя, 250 тисяч доларів і замах на міністра Лещенка

Соя, 250 тисяч доларів і замах на міністра Лещенка

Історія з розкриттям замаху на вбивство міністра аграрної політики та продовольства Романа Лещенка могла б стати сюжетом для американського блокбастера. За версією слідства, американський фермер Курт Гросанс найняв кілера для вбивства колектора, який нібито не «вибив» борг, а потім – і самого міністра. Вбивство мало відбутися після виїзду американця з України.

Ця історія почалася у 2017 році, коли Лещенко працював найманим директором компаній Гросанса, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Економічну правду».

За місяць до затримання замовників замаху суд підтвердив, що компанія Лещенка не має боргів перед американцем. Проте він залишився незадоволеним, адже вимагав у суді втричі вищу суму, яку вважав втраченою вигодою.

250 тисяч доларів позики і позов на 27 млн. гривень. Версія американця

Зі слів Курта Гросанса, вони познайомився з Романом Лещенком у 2017 році, коли той викладав в університеті ім. Тараса Шевченка. Знайомство було випадковим – у клубі розмовної англійської мови. Того ж року він призначив Лещенка керівником своєї компанії ТОВ «Дакота агро інвестментс», а наступного року – ТОВ «Гросанс». Ці компанії не мали власної землі в Україні, але мали гроші і техніку.

«Дакота агро інвестментс» вирощувала сою на землі компанії «Прогрес», яка належить сім’ї Лещенка і керівником якої є його дружина.

«Моя компанія оплачувала всі процеси вирощування: насіння, добрива, найману працю, техніку. Вн зібрав весь врожай сої вартістю близько 750 тисяч доларів», – каже Гросанс.

Звинувачення американського підприємця полягають у тому, що Лещенко переказав на рахунки фірми «Прогрес» 250 тис. дол. Ця компанія впродовж сезону безоплатно використовувала сільськогосподарську техніку американця.

Американець переконує, що ці гроші Лещенко нібито переказав без його відома.

Гросанс розповів, що на той час на рахунку ТОВ «Гросанс» було 350 тис. дол.., і Лещенко кількома частинами в гривнях вивів близько 250 тис. дол.. на рахунок фірми «Прогрес» під приводом безвідсоткових позик.

Американець каже, що намагався домовитися про повернення грошей, не звертаючись до правоохоронців і суду.

Згодом, переконує Гросанс, Лещенко заявив про банкрутство, заплативши лише близько 35 тис. грн. Американець стверджує, що при цьому агрофірма «Прогрес» продовжувала заробляти гроші та виплачувати дивіденди власникам.

Гросанс також стверджує, що сім’я Лещенка приблизно в той час, коли він оголосив про банкрутство, переказала близько 60 тис. дол.. на президентську кампанію Володимира Зеленського.

У травні 2020 року Гросанс звернувся до Господарського суду Черкаської області з позовом про стягнення з компанії Лещенка понад 27 млн. грн. та визнання договорів про надання поворотної фінансової допомоги недійсними.

«Упродовж 2,5 року він заробляв за допомогою моїх грошей, а я заробляти не міг. В Україні відсоткова ставка за позиками – 25-30% на рік. Чому я не отримав компенсацію за користування цими грошима?» – питає Гросанс.

Після серії судових позовів крапку у справі поставив Північний апеляційний господарський суд у жовтні 2021 року. На той момент Лещенко виплатив Гросансу всю суму коштів, яка була переказана його компанії за договорами, інфляційні втрати та відсотки. У решті позовних вимог про стягнення близько 23 млн. грн. суд відмовив.

Генетично модифікована соя розбрату і повернений борг. Версія Лещенка

Лещенко зазначає, що від початку співпраці була домовленість про вирощування органічної сої. Американець переконував, що має особливі технології вирощування, які дозволяють отримувати рентабельність до 40%. Однак це виявилося шахрайською схемою, наголошує він.

«Він каже: є твоє господарство, у мене є технології. Ти стаєш керівником підприємства, керуєш компанією, рахунком, на свою компанію переказуєш кошти і ми вирощуємо насіннєвий матеріал – органічну сою», – пояснює Лещенко.

За словами Лещенка, Гросанс переконував його нелегально продавати генетично модифіковане насіння сої за підробленими документами

«Я переказував кошти на власну компанію, щоб забезпечити технологічні процеси: посів, внесення добрив, купівлю пально-мастильних матеріалів, але я не міг як директор без його відома переказати кошти. Це рахунок у Приватбанку. Він як засновник отримував смс на мобільний і повідомлення в Приват24 про рух коштів», – зазначає Лещенко.

Він підкреслює, що в судовому процесі Гросанс стверджував, що не знав і не міг знати про рух коштів на його рахунку. Суд розібрався, як відбувається транзакція. Спеціаліст банку пояснював, що такі перекази, а йшлося про кілька мільйонів гривень, обов’язково потребують підтвердження власника рахунку. Тому справа розглядалася в рамках цивільного, а не кримінального провадження.

«За попередньою домовленістю, інвестиції направлялися в ТОВ «Прогрес». Під ці домовленості за погодження із засновником відбувалося заведення коштів у безготівковій формі з ТОВ «Гросанс» на ТОВ «Прогрес».

З березня по вересень 2018 року було укладено три договори поворотної фінансової допомоги на загальну суму 6 660 тис. грн., з яких переказано на рахунки ТОВ «Прогрес» 4 959 тис. грн.», – зазначає Лещенко.

Гросанс мав техніку і самостійно проводив усі агротехнічні роботи: посів, обробку агрохімікатами. На певному етапі стало зрозуміло, що американець посіяв генетично модифіковану сою, вирощувати яку в Україні заборонено.

«Уперше я дізнався, що соя генетично модифікована, коли після сходження агрономи повідомили, що її обробляють препаратом «Раундап» (гербіцид, який застосовують для боротьби з бур’янами та прискорення дозрівання генетично модифікованих культур) і ще двома препаратами, які не застосовуються для органічної сої. Я запросив незалежну експертизу, яка підтвердила, що це ГМО. Ми це задокументували, зібрали сою на склад, разом з каністрами та іншими доказами опломбували, щоб потім довести це в суді», – каже Лещенко.

За його словами, Гросанс переконував нелегально продавати генетично модифіковане насіння сої за підробленими документами. Після збору врожаю Лещенко написав заяву на звільнення.

Лещенко зазначає, що весь урожай сої – 428 тонн – зберігається як речовий доказ у судовому процесі, який він має намір ініціювати в США після закінчення судових процесів в Україні.

«Ми зберігаємо сою, щоб незалежна експертиза підтвердила, що вона генетично модифікована. Він купував цю сою у США, є відповідні документи. У судовому процесі він має пояснити, як цей матеріал опинився на території України. Ми зможемо показати, що він вивозив його контрабандою. Є американець, який імпортує вживану техніку в Україну, і в бункерах це все перевозилося. Ця людина працює на Житомирщині, і в нас є всі докази, як ця схема працює», – зазначає Лещенко.

Він каже, що має намір звернутися до суду в Північній Дакоті, де зареєстрований американський фермер.

«За ввезення генетично модифікованого матеріалу контрабандою, техніку, ввезену за заниженою митною вартістю, передбачена кримінальна відповідальність. Фермери, які постраждали, готові свідчити», – пояснює Лещенко.

Останню частину поворотної фінансової допомоги він повернув перед призначенням на посаду міністра.

«Адвокати сказали, що це буде використано проти мене, і рекомендували повернути фіндопомогу. Я ці кошти не повертав, бо йшов судовий процес, щоб довести юридичні факти. За кілька тижнів до призначення на посаду міністра я повернув ці кошти», – зізнається Лещенко.

Він зазначає, що питання використання сільськогосподарської техніки не було обумовлене в договорах, тому відповідні претензії американця вважає безпідставними. Лещенко також заперечує, що оголошував процедуру банкрутства.

Крапку в цій детективній історії поставить суд. Американському фермеру вже оголосили підозру за викрадення, вимагання, завдання тяжких тілесних ушкоджень та замах на вбивство. Йому та спільниці загрожує довічне ув’язнення.

Крім того, вирощування ГМО-рослин в Україні незаконне. Якщо це буде доведено, Гросансу доведеться відповідати за контрабанду і сплатити штраф за порушення вимог щодо експорту продукції.

Перегляди: 2