Головна Новини Ринок України Споживачам треба готуватися до подорожчання продуктів на 20-30%

Споживачам треба готуватися до подорожчання продуктів на 20-30%

Осінь 2024 року на споживчому ринку буде смугастою і контрастною, принаймні, що стосуєть продуктів харчування. Короткочасне зниження цін на овочі, наприклад, на картоплю, зміниться підвищенням цін, особливо на якісний товар.

Про це пише «ПроАгро Груп» з посиланням на «Дзеркало тижня».

Якщо не брати до уваги війну, яка має прямий вплив на ціни, то до звичних чинників зростання, як-от підвищення тарифів на електроенергію, акцизи на паливо, відключення електроенергії, перехід харчових підприємств і ритейлу на генератори, додалися ще кілька. Ініціативи та плани підвищити податки, зростання заробітної плати в агросекторі та харчовій промисловості через дефіцит спеціалістів, складнощі з логістикою.

Спека зробила свій внесок у подорожчання харчів і восени продовжить впливати на цінники. Адже менший врожай потягне ціни на корми, а потім на тваринницьку продукцію.

Осінь за рахунок овочів трохи згладить картинку, але Нацбанк прогнозує прискорення інфляції протягом найближчих кількох кварталів через вичерпання впливу значних минулорічних урожаїв, подальший тиск на витрати бізнесу на тлі дефіциту електроенергії та брак працівників. Додаємо сюди перегляд акцизних податків і несприятливий вплив літньої посухи. Водночас інфляція залишиться помірною — 8,5% на кінець 2024 року.

Осінь вражатиме неприємно, це очевидно. Кожен знає найпоширенішу відповідь на запитання, чому дорожчає їжа: що ви хочете, все дорожчає. Підприємці скаржаться, що запас міцності у них вичерпано і споживачу треба підготуватися до того, що повсякденні харчі подорожчають на 20–30%.

Перегляди: 1